Investeerimisest

Hakkasin ka lõpuks mingil määral sellega tegelema. St varsti on kriisi oodata :) – see tuleb siis, kui “taksojuhid” ehk diletandid hakkavad investeerima. See võiks tähendada, et turul on palju lolli raha, mis tekitab mulli ja millalgi see lõhkeb.
Panin esialgu 3000 EUR omaraha-sse. Vaatab, kuidas seal minema hakkab, siis ehk paneb juurde.
Aktsiaid ei osta. Mõned untsid kulda ehk.
Kulla viie aasta graafikut vaadates pole ju kõige hullem sisenemiskoht. See oleks väikene kindlustus millalgi saabuva kriisi vastu. Kui seda ka lähema paari aasta jooksul ei saabu, ei usu ka, et kulla hind langeks. Rahas istuda pole erilist mõtet.
kuld

Aktsiad on aastast 2009 pidevalt tõusnud. Tipust pole justkui mõtet osta. Kui, siis äkki LHV-d.
sp500
See on S&P500 ehk USA 500 suurema börsiettevõtte käekäiku peegeldava indeksi graafik. Hetkel all-time high nagu näha võib.
Mõne arvates peaks krahh sel aastal saabuma – kuna suurele tõusule järgneb alati kriis.

Samas minu arvates pole minevikku vaadates mõtet tulevikku ennustada. Tuleb üritada aru saada turul valitsevatest meeleoludest hetkel. Juba ca kaks aastat tagasi sai mõnega sel teemal vaieldud – kas praegu on näha sellist mulli nagu oli enne 2008. aasta krahhi? Kas kõik on ennast lõhki laenanud ja hinnad üleval?
Ei ole ju. Toorainete hinnad on pigem madalal. Kinnisvara-laenumulli pole. Paljud istuvad rahas ja pigem ootavad langust, et oleks võimalik madalalt aktsiaid ja muid varasid juurde osta.
Aktsiate tõusu on ilmselt toitnud pidev raha juurdetrükk ja madalad intressid. Intresse hoiavad keskpangad madalal, ja mingi kriisi võiks vallandada intresside tõstmine. Aga miks nad peaks seda tahtma?
Trumpi presidendiks valimine börsi langust ei toonud, vastupidi. Brexit ka mitte. Ka minu enda arvates on need mõlemad pigem positiivsed sündmused.
Samas inimeste ja ettevõtete laenukoormus tasapisi suureneb ja mull siiski pisitasa kasvab. Mingil hetkel peab muutus tulema, aga millal?
Minu arvates mitte veel 2017.

Eestile võib kohaliku tähtsusega kriis saabuda, kui Rootsi kinnisvaramull lõhkeb. Seal (vähemalt Stockholmis) olevat hinnad viimase mõne aastaga kahekordistunud. Antakse välja jaburaid kodulaene – näiteks 100 aastaks ning võib ka võtta maksepuhkusi nagu hing ihaldab – makstes ainult intressi. Näis, kaua see madness seal kestab.

Muud teemat ka – täna sain teada veel uusi ja hullemaid fakte meie firma käekäigu kohta. Ma oleks üllatunud, kui kolme kuu pärast kõik samas vaimus jätkub – mingi suur muutus peab tulema.

Trennis läheb hästi vaatamata kõigele. 90 kiloga 8x rinnalt + teine seeria 7x. See on mu kunagise rekordi kordus, mõtlesin järgi, see pidi olema 2008. 8 ja pool aastat! Meeletult kiiresti on aeg läinud. Kükk 120kg ja 2×5. See on kah suht rekord. Täna jalad üldse ei valutanud seda tehes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>