JÕLUVORSTIDE TEGEMINE
10. detsembril 2011.
Juhendas Heljo Suurlaht Harjumaalt, sündinud Mulgimaal, Penuja külas.
Järgnevalt samm-sammult, kuidas jõuluvorstid valmisid
Vorstide valmistamiseks tuleb kõigepealt teha valmis sisu ning seejärel toppida see soolikate sisse. Soolikad olid sügavkülmutatud ja Rakvere Lihakombinaadist
Vorstisisu koosneb – keedetud kruubipuder, sool, maitseained – majoraan, pune ehk vorstirohi ja tüümian ja seaveri.
Segu valmistamine
Tegime kõigepealt verivorste, hiljem ka tanguvorste. Kõigepealt lisatakse keedetud kruubipudrule maitseained ja siis veri. Veri lisatakse läbi sõela ja marli, et tükke sisse ei satuks.
Segu on hea toppida kui verd on see parajalt, pildil hakkab segu juba valmis saama. Ta ei ole eriti paks, aga ka mitte vedel.
Algab vorstide toppimine.
Vorstide toppimiseks on vaja lehtrit ja pulka.
Kõigepealt tuleb võtta soolikaots, mis tuleb kinnitada lehtri otsa.
Soolikasse segu toppides tuleb hoiad ühe käega soolikaotsa lehtriküljes kinni, segu tuleb soolikas pigistada õrnalt allapoole ehk mööda soolikat edasi.
Kui soolikas saab täis, siis tuleb ta niidiga kinni siduda. Soolikat ei või väga pingal segu täis toppida, keetmisel see paisub ja võib lõhkeda.
Topitud soolikad asetada keevasse vette, vahepeal on hea kui saab alumisi vorste ülesse tõsta ja ülemisi alla panna, seda teha puulabidaga.
Kui on keedetud tasasel tulel 20 minutit, siis tuleb nad potist välja võtta ja jahutada.
Algab tanguvorstide tegemine. Tanguvorsti segus, võrreldes verivorstiga, puudub ainult veri. Toppimine ja keetmine toimub samamoodi nagu verivorstidel.
Siin nad on – tanguvorstid ja verivorstid – nüüd läksid maitsmiseks mõlemad ahju.
Ahjus vorstide küpsemise ajal mängisime kõik koos jõulumänge.
Ja nüüd on aeg degutsteerimiseks kõrvitsa- , pohla- ja pihlakamoosiga.
Posted on December 18th, 2011 by Haridus- ja Kultuuriselts Läte
Filed under: Määratlemata | No Comments »