Töölt lahkumine

Ma pidin tööle minema kella 8:00-ks. Kuigi helistama sain hakata alles 9:00, sest tavaliselt on kell 8:00 kontorid tühjad. Ülemus tuli tavaliselt tööle kella 9:00-10:00 ajal, kuid üks päev (päev enne palgapäeva) tuli ta 7:30, et kontrollida, kas ma ikka käin kella 8:00-ks tööle.
Töölepingut mul polnud. Sellest ei räägitud midagi. Ma ei küsinud ka. Palgast ei rääkinud ülemus ja ma ka ei rääkinud, sest ma ei osanud midagi küsida, sest töö oli täiesti uut laadi. Ma ei teadnud, kas ma sellega üldse hakkama saan. Eeldasin, et saan miinimumpalka.
Kuid nüüd selgus, et palk on km-ta müügipealt ja nende müükide pealt, mille eest on juba raha laekunud. Kaks müüki jäi mul õhku, sest nende ettemaksuarvete tähtaeg polnud veel saabunud (tänaseks), st nende tähtaeg on hiljem ja kliendid maksavad üldiselt viimasel minutil.
Kuid minu 1,5 kuu palk on seitsekümmend üks eurot ja kakskümmend eurosenti. Alguses lubas täna raha ära maksta ja sularahas. Kuid siis ütles, et täna ei saa ja lubas homme maksta. Kui nüüd sellest teenitud summast maha võtta kuupilet 8,63 eurot, 6,39 eurot bussipiletid (10-ne pakk), lõunasöök (1,5 kuu) 5-10 eurot, maksud 63,73 eurot. Siis tuleb välja nii, et 1,5 kuud töötades ei suuda ma isegi oma ühe kuu makse maksta, rääkimata kassi toit ja liiv ning oma tarbed.
Ma pidin õigeaegselt tööl olema. Tund oli lõunat, kontrolliti, et ma ei lõunataks kauem kui tund. Tööpäeva pidin olema lõpuni. Kuid raha sain vaid müügipealt. Seega, kui müüki polnud, siis olin ma seal omast vabast ajast. Saatsin välja pakkumisi (mida ei tasustata), kui nüüd keegi neist tellib, siis läheb see juba ülemuse tulusse (kuigi töö olen ma juba ära teinud, tasuta).
Ma ei jõudnud pärast tööd kursusetööga tegeleda ega trenni teha.
Peale selle see müügitöö ei sobi mulle. Minu ettekujutus müügist ei ühti ülemuse arvamusega. Ma olen koolis ka midagi muud õppinud, kui see, mida tema viljeleb.
Nt pidin ma reedel kliendile helistama ja küsima, kas ta maksab oma arve täna (reedel) ära, kuigi selle arve tähtaeg oli alles pühepäeval. Kuid klient saaks kauba kätte alles nädal aega hiljem. Muidugi klient solvus ja ütles, et see on tema viimane tellimus. Andsin sõnumi edasi ülemusele. Arvasin, et ta mõistab, et see taktika ei vii kuhugi. Aga too ärritus ja hakkas rääkima, et kliendid on mugavaks ja ülbeks läinud. (Samas konkurendid annavad kliendile 14-päeva maksetähtaegu. Mõnel pool maksatakse siis, kui kaup käes, kuid kuskil ei pea ette maksma).
Kuna see töö ei kata isegi mu kulusid, ma ei saanud ülemusega läbi, see töö mulle ei sobinud (tekitas stressi ja ma läksin sinna väga vastumeelselt) ja see töö võttis kohutavalt mu aega, kuid aeg on mulle väga oluline (kursusetöö tuleb valmis saada). Siis otsustasin, et ma tulen sealt ära.
Eile viisin pudeleid. Neili kotti taarat ja sain 6,64 eurot. Minu nädala palk (kui kulusid maha ei võta) on alla 12 EUR/nädal. See tähendab, et ma töötan 40 tundi + 5 tundi lõunat, mil ma istun ja vaatan postimeest tööjuures ning saan alla 12 eurot. Samas viin pudelid ära 15-30 min ja saan juba 6,64 eurot. (Muidugi, iga nädal nii palju pudeleid pole, s.o kahe nädala kogus. Kuid, kui ma kaineks autojuhiks olen, siis saan u 3 tunni eest 15 eurot.)
Järgmine kord olen targem. Räägin palgast enne tööle asumist, kui tahan miinimumpalka kätte saada, siis teen töölepingu jne….

Aga sellest tööst sain ma kogemust ja julgust. Usun, et lõppkokkuvõttes ma miinusesse ei jäänud. Rahalises mõttes küll jäin. Kuid kasulikkuse poolele võib kirjutada: müügitöö kogemuse, oma väljateenitud palga lunimise (oskuse), teadmise, et olen võimeline tööl käima ja et müügitöö mulle ikka ei sobi…

Minu juhendaja soovitas mul pöörduda töövaidluskomisjoni. See olevat minu jaoks tasuta. Mina küll midagi ei saaks, kuid mu ülemus saaks natuke vast näppe. Sest tegelikult ta rikub seadust ja jätab riigile maksud maksmata.

Samas mul pole millegagi tõestada, et ma seal töötasin ja iga päev kohal käisin. Ma ei küsinud töölepingut ega rääkinud ka palgast. Ise tegin vea ju, muidugi mul olid selleks ka omad põhjused, kuid…

Ma ei tahaks ülemusele n-ö nuga selga lüüa. Ma pole talle kurtnud ega mingeid pretensioone öelnud. Ma jätsin ütlemata ka selle, et ma eeldasin, et saan vähemalt miinimumpalka. Arvan, et see oleks vaid kutsunud esile tema õigustust ja võib-olla oleks see lõppenud minu süüdistamisega, kuid ma tahtsin selle ebameeldiva olukorra võimalikult kiiresti ära lõpetada.

Küsisin ka palgamaksmise kuupäeva kohta. Ta ütles, et ametlikku palka maksab ta enne 10. kuupäeva, kuid mitteametliku palga maksab ta 10.-15. kuupäeval, kuskil seal vahemikus. Mina tulin tulema, kuid tal on uus töötaja, kes töötab mitteametlikult ja kes saab raha vaid müügi pealt. Kui müüki pole, siis raha ka ei saa. Ja kui ülemus ei suuda kaupa õigeks ajaks muretseda ja klient tellimuse tühistab, siis ka palka ei saa. Kuid vaba päeva tuleb küsida, müüki pole ja tasu ei saa, kuid tööl tuleb olla. Tuleb anda oma aeg ettevõtte hüvanguks. Ei tea, kui palju on inimesi, kes sellistel tingimustel on nõus töötama. Kaua see ettevõte üldse vastu peab.

Oli, mis oli. Kuid mul on heameel, et see läbi on. Loodan, et ma saan homme selle pisku ja edasi läheb mu tööl käimise projekt paremini. St et leian ikka töökoha, mis väärib seda nimetust.

Rubriigid: Projekt: Töö otsimine. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Töölt lahkumine

  1. 7777 kirjutab:

    Ega halb töökoht ei tähenda veel seda,et müügitöö sinujaoks ei ole eks kala hakka ju ikka peast mädanema,nii iseloomustaksin mina seda töökohta kus olid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>