Negatiivsetes asjades on ka midagi positiivset

Ma nüüd ei tea, kas asi on minus ja väikses õnnes, mis mind vahel tabab või puhtalt minu suhtumises ja vaatenurgas. Kuid… Alles ma kirjutasin, et olen nii väsinud, et tahan aega ja puhata.

Nüüd, minu hoolealune jäi haigeks. Eile olin tööl umbes pool päeva ja täna on mul üldse vaba päev. Tema isa hooldab teda.

Ma mõistan vanemate suurt hoolt, aga kõrvalt vaatajana tundub see natuke liiga poputamine ja muretsemine. (Aga hoian oma suu kinni, sest mul pole ju kogemust ja ma ei tea kõiki asjaolusid.) Kuna ma seda ei mõista, nende vanemate tegutsemist ja võtteid, siis on mul väga raske tegutseda. Mul pole õrna aimugi, mida ma võin teha, mida laps võib teha ja mida mitte. Ning nende keeldude puhul ma ei saa aru, miks need on. Ma pole leidnud ühtegi argumenti nende teguviisi toetuseks. Muidugi ma võiksin ju küsida, mitte siin ise mõtiskleda, aga… Loodan, et laps saab terveks, siis saan vanaviisi jätkata.

Mõned näited arusaamadest, millest ma aru ei saa:

  1. lapsel on köha, siis laps ei tohi joosta (sest siis hakkab ta rohkem köhima), miks see köhimine halb on. See on ju organismi reaktsioon sellele, et mingi ärritus on kopsus, hingamisteedes (röga, mäda) ja organism püüab ise sellest võõr-objektist lahti saada. Kui laps ei köhi, kui tal keelatakse köhida, siis jääb see põletik ju sinna kauemaks. Muidugi olen lugenud, et liigne köhimine võib põrutada aju, selles mõttes, et lapse keha ju vapub. Sama asi, mis lapse raputamine ja imikutele tehakse sellega väga palju liiga, mitmed vanemad on vihane olles imikut raputades lapse sandistanud või nii…
  2. kui lapsel on palavik, siis ei tohi sokid jalas olla, see võimendavat palavikku. Minu teada on palavik ka keha reaktsioon, nimelt keha võitleb, põletab haiguse baktereid. Seepärast ei tohigi kohe iga väiksemagi palavikuga rohtu võtta. Tuleb lasta kehal ise tegutseda (immuunsussüsteemi tugevdamine). Selle kohapealt nad on nagu nõus, ütlevad, et lapse palavik algab alles 38 kraadi pealt (celsiust). Mingi hetk tuleb sekkuda, siis kui keha enam ise hakkama ei saa. (Saunaga on ka nii, et mingi hetkeni on see hea, mõnus ja tervislik, aga ühel hetkel on üleköetud, süda võib seiskuda ja saun maha põleda liiga kuumaga.) Aga miks sokke ei või jalga panna? Minu vanaema ja ema on alati öelnud, et kõige olulisem on haida oma jalad soojas. Ja nii ma olengi teinud. Kui jalad higistavad ja haigena olles, kui vaja vahetan tihemini riideid, et seljas oleksid ikka kuivad riided, kuid sokid on alati jalas olnud.

Hetkel rohkem erimeelsusi ei meenu.

Aga jah… Põnn on haige ja ma vist sain ka tema viiruse. Neljapäeval oli seal nii umbne ja põnn oli mulle hästi lähedal. Nüüd on mul kurk haige ja nagu nohu oleks. Esmaspäecaks tuleb terveks saada. Täna käingi toas ringi nagu kubujuss. Sall on kaelas, sokid jalas ja tressikas ka seljas. Ise olen määrinud igasuguseid kreeme peale ja kurgule ostan vist rohtu. Joon kuuma teed, mesi sai otsa, seda ka lähen tooma.

Senimaani pidasin ma päris hästi igasugustele viirustele ja külmetustele vastu, kuid nüüd midagi juhtus. Ei tea, kas stress, üleväsimus, nõrk immuunsussüsteem… Ma nii lootsin, et pääsen haige olemisest… Pean õhtul sibula-rohtu tegema ja küüslaauku sööma.

Nüüd võib mõni ninatark öelda, et ise räägin, et oragnismil tuleb lasta ise haigusega võideöda, kuid ma juba tohterdan ennast. Senimaani on tohterdamine seisnud selles, et olen end soojalt riidesse pannud (võimendada, toetada organismi kaitsetööd) ja siis on tugeva lõhnaga salvid. Ma ei nimetaks neid rohtudeks, selles mõttes, et need pole tabletid, vaid lihtsalt tugev lõhn, mis teeb nina lahti. Kurgutablett on küll ravi, aga see on ise-enda mugavusest.

Aga pealkirja juurde tagasi tulles. Kuigi laps on haige ja see pole üldse mitte hea. Isegi minusugune südametu ja kalk inimene ei soovi lapsele halba ja ikka tahaks, et ta oleks terve. Siis, siiski sain ma vaba päeva ja saan oma õppimisega püüda, end järjepeale viia. Kuigi olen juba päris palju aega ära kulutanud, magasin ka kauem. Aga puhkama peab, sest see kiirendab ka paranemist.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>