Autism

Talinna R rääkis, et ta luges ühe autistliku tüdruku kohta. Selle tüdrukul vist olevat ka mingi blogi ja ta on kirjutanud raamatu. Tallinna R rääkis veel, et kuidas autist maailma näeb ja tajub… Kõik tundus nii põnev. Mulle tundus, et ka mina olen natuke autist.

Nüüd lugesin selle häire kohta juurde. http://www.autism.ee/?page_id=56

Mul on raske inimestega suhelda. Kuigi see võib olla tingitud mu minevikust. Kasvasin selliseks.

Siis… Autismi tunnused:

1) rutiinilembus – ma armastan rutiini. Igal taldrikul on kapis oma koht ja kui see on vale koha peal, siis panen ma ta õigele kohale. Minu asjadel on külmkapis oma koht. Minu toit on üksluine, sest mul on harjumus. Õhtuti söön leiba küüslaauguga ja hommikul putru. Muidugi mingi aeg see muutub. Aga kaks kuud ühte toitu süüa pole minu jaoks mingi probleem. Kooli lähen ma ka üht teedpidi ja kellaajal. Iga kord lähen samast uksest sisse (kuigi on kaks ust). Ja kooli jõudes lähem ma kohe WC-sse ja eelistan äärmist ust.

Autokoolis, sõidutunnis küsis sõiduõpetaja, et kuidas mul märgid nii selged on. Aga mulle jäi päehe, et telliskivi märk, siis sinna ei tohi sõita ja ma pole võimeline selle märgi alt läbi sõita. Selline blokk on ees.

2) sensoorne ülitundlikkus – minul on lõhnataju ja kuulmine. Ma ei kannata tugevaid lõhnu. Mul hakkab siis halb ja pea hakkab valutama. Ma tunnen väga kaugele ka toidulõhnasid.

Kuulmisega on see, et suur müra mind häirib. Ma pole klubides ka julgenud käia, sest seal on tugevad lõhnad ja väga kõva muusika ja ma kardan, et mul hakkab pea valutama. Samas muusika mulle meeldib, sellega ma võib-olla harjuks ära. (Kui ma H-ga kontserdil käisin, siis see vali muusika küll ei häirinud).

Aga kui H vaatab TV-d siis see väsitab mind. Kui H kodust ära läheb, siis panen TV kinni. Ma vajan vaikust, et oma mõtteid kuulda. Pidev müra väsitab ja ajab närvi. Samas H ei kuula kõvasti ja ma olen ise üldse teises toas, kuid ikkagi häirib.

3) erilised huvid – minu erilisteks huvideks on joonistamine, maalimine, käsitöö, kudumine, tikkimine, puidutöö, vasetöö, autoremont, matemaatika, arvutamine… Samas mulle meedlib ka riisuda, triikida… Selline liinitöö.

4) õpiraskused – õpiraskused on mul ka. Miski ei jää kergesti meelde ja arusaamisega on ka raskusi. Aga ma olen alati arvanud, et see on tavaline värk, et kõigil on nii.

Eesti keelega on alati raskusi olnu, inglise keelega ka. Grammatika läheb aina hullemaks. Ma ei saa aru miks. Ma ju kirjutan ja loen ning püüan koguaeg. Aga külge ei jää midagi ja seda keeletunnetust ka pole. Seda pole kunagi olnud.

Võib-olla, noh mis võib-olla, kindlasti ma pingutan üle. Lugesin, et tänapäeval on paljudel noortel hüpohondria (Hüpohondria on vaimne häire, mille all kannatavad inimesed ilmutavad ülemäärast ja põhjendamatut muret oma tervisliku seisundi pärast – Vikipeediast). Minul ka. Ma mõtlen endale igasuguseid haiguseid külge.

Samas ma olen enamusest nii palju erinev, tunnen seda ise ja kuulen pidevalt, et olen imelik jne… Seega midagi ju peab olema.

Äkki natuke autismi on. :D

Rubriigid: Kes ma olen? - Mina., Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

2 kommentaari postitusele Autism

 1. Roland kirjutab:

  Võin eksida, aga äkki mainiti, et too persoon on liiga omamoodi, et olla autist? Tallinna R kindlasti ei taha olla nimetatu või mis Sina arvad?

  • Avatar minny minny kirjutab:

   Ma ei saa sinu küsimustest aru.
   Ka “too persoon” = neiu, kellest Tallinna R mulle rääkis ja kes kirjutas raamatu?
   “Liiga omamoodi” ei välista autismi.
   “Tallinna R ei ei taha olla nimetatu”. Mis nimetatud? Milleks Tallinna R-i nimetatakse? Minu selles postituses on Tallinna R, vaid sõnumitooja, info edastaja. Võib-olla tõlgnedasin tema sõnumit valesti. Ma ei küsinud täpset veebilehekülge, et kontrollida teksti.

   Mina ise pean end autistlikuks. See seletaks üsna palju minu eripäradest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>