Äriplaanist

Kirjutan siin äriplaani. Nagu ikka, õhtul hakkab asi jooksma, aga siis tuleb magama minna, sest homme on vaja vara ärgata.

See õppimine on tore küll, aga mida rohkem õpin, seda rohkem ma hakkan kõiges kahtlema ja seda kriitilisem ma olen ning seda rohkem vaja terminitele täpseid definitsioone.

Vaatan neid EAS-i kirjeldusi ja termineid ning soovitusi. Ma ei saa aru, kuidas kirjutavad äriplaani need, kellel pole vastavat ettevalmistus. EAS vist ei anna enne toetust, kui koolitus on läbitud?!

Minul tekkis küll palju küsimusi. Hakkasin uurima, mida tähendab müügikanal, turunduskanal ja turustuskanal. Neist esimese definitsiooni on EAS esitanud, aga teiste definitsioone küll mitte. Siis otsisin välja oma Mainori-aegse turunduse konspekti ja tuhlasin internetis. Mulle tundub, et müügikanal = turustuskanal (jaotuskanal), aga ma pole sellesse põhalikult süüvinud.

TTÜ turunduse õppejõud ütles, et eesti keeles ei ole selgeid, üheseid mõisteid terminitele. Meil majandusarvestuses on kaks pühendunud õppejõudu püüdnud mõistetes selgust luua, aga turunduses ei ole nii tugevaid õppejõude vist (või on palju mõjuvõimsate õppejõudude arvamusi ja kokkuleppele pole saadud). Turundus on keeruline ja sellest on vist kergem aru saada, kui lugeda inglise keelset erialast kirjandus, seal peaksid mõisted selged olema (ja terminite kasutus ka).

Kunagi ma kirjutasin Mainoris äriplaani. Too koolitööna tehtud äriplaan oli palju põhjalikum kui see, mida EAS soovib saada. Minu arust on EAS-i soovitustes puudusi ja ma täiendan neid. Teen mingisuguse kombinatsiooni EAS-i ja oma koolitööna tehtud äriplaani struktuuridest. Kuid kardan, et äriplaan saab lõpuks liiga põhjalik ja mahukas ning seda ei võeta vastu. Suur töö tehtud, aga neile ei kõlba. Minu (subjektiivsel) hinnangul väga hea ja täpne ning põhjalik äriplaan, aga neid see ei huvita. Aga kustutada on palju lihtsam, kui juurde kirjutada (see on muidugi arvamus enne kustutama hakkamist). :D

Aga küll näha saab, mis asjast saab. Kas ma üldse selle äriplaani valmis saan?

Täna kirjutasin paar sõna R-ga. Temaga vestlemine annab motivastiooni äriplaani kirjutamiseks. Ta tahab väga oma äri teha. Tema innustus ja entusiasm motiveerivad ka mind kirjutama. :D Aga R-l ei ole eriti aega. Ta käib tööl ja siis teeb oma uues korteris remonti. Mul ka varsti pole aega, seega püüan äriplaani kirjutamist kiirendada. R lubas ka mind n-ö tagant utsitada/torkida. Peaks saama valmis küll.

***

Täna kirjutasin paar sõna ühe ammuse (15 aasta tagune) tuttavaga (T/A-ga). Ta oli minu suhtes negatiivne. Oli ka sellel arvamusel, et minust asja ei saa. Aga kui kuulis, et millega ma vahepeal hakkama olen saanud ja kuhu jõudnud, siis tekkis tal minu suhtes respekt. Tänasest vestlusest jäi ka mulje, et ta võtab mind tõsiselt ehk ei tee minuga nalja. Püüdis mind aidata ja rääkis asjalikku juttu.

Päris tore on vahelduseks ka asjalik olla. :D

***

Kell on jälle miljon. Pean veel selle kostüümiproovi ära tegema. Lähen vihastan end siniseks ja lillaks õhtul ning siis vähkren terve öö voodis (ei saa magada). :D

***

Ma tahan hommikul vara ärgata ja jooksma minna. Ma pole jälle seda kaua aega suutnud. Viimasel ajal on see jälle kuidagi raskeks muutunud. Täna sain kell 6:30 voodist välja (loe: madratsilt üles). :D Äkki saan homme ka vara üles. Hoian endale pöialt.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>