Nii siis…

Eile läks koolis halvasti, aga ma ei taha sellest rääkida.

Ma vist ikka huvitun enda erialast. See kalavabrik, kus ma töötasin, tundus nii suur. Seal olid sildid, et toodang läheb Norrasse ja USA-sse. Nii metsik tundus ja need võimad hooned… Ja siis ma mõtlesin, et kes selle kupatuse omanik on.

Hakkasin jälge ajama. Raske oli, sest ma ei tea, kust Taanis infot saab. Eestis on Äriregister, aga Taanis kogub majandusaastaaruandeid Maksuamet (SKAT), aga sealt lehelt küll infot kätte ei saa. Muidugi on palju infopankasid või vahendajaid (tasulisi ja tasuta), siin on midagi konkuretnsi-moodi tekitatud. Kaubeldakse infoga ja teenustega… Ma räägin, nagu Ameerika… :D Aga mitte nii vaba…

Igatahes… Otsisin, mis ma otsisin… (Leidsin ühe andmepanga, mis on tasuta ja annab hästi infot kätte ja majandusaasta aruanded ka… Nagu paradiis, oleks vaid aega, et seal chill-da (ma ei oska seda välismaa keelt)…).

Nii… Selle ettevõtte kodulehel majandusaasta aruannet pole, kuigi tegemist on AS-ga. Omanikust pole ka midagi kirjutatud. Koduleht on suunatud rohkem toodete tutvustamiseks. Kusjuures jah… Nad tutvustavad tooteid, aga hindu seal pole ja müügimehi ka pole… Hämmastav, eksole… Seal toodetakse, müüakse välismaale, aga pole müügimehi… Omanike isiklik kontakt vist… Või ostavad müügiteenust sisse?? Ma ei tea… Las jääda…

Igatahes… suure otsimise peale sain struktuuri paberile.

  1. Üks juhatuseliige omab läbi OÜ 5% sellest vabriku ettevõttest.
  2. Ettevõtte looja või looja lapselaps või keegi, omab läbi OÜ 10% sellest vabriku ettevõttest.
  3. Ettevõtte direktor (allkirjaõiguslik isik), omab vabriku ettevõttest 66,67%, aga seda läbi mitme ettevõtte. Ta on sinna kaasanud kolm osaühingut. Üks osaühing omab otse 33,33…% sellest vabriku ettevõttest ja teine 33,33…% tuleb samale OÜ-le läbi ühe tütre (st läbi OÜ). Pilt räägiks siin rohkem, aga ütleme, et see diroktor on omanik, sest temal on kõige suurem hääleõigus. Arvatavasti kuulub see uus 7. seeria BMW ka temale. (Poolakast töölisele vast ei kuulu, sest sellel on taani numbrimärk, poolakad sõidavad poola numbrimärkidega). Imelik on see, et suur nina oma auto tootmise juurde pargib, peakontori hoone on teisel pool… Äkki tal on viimasel korrusel, katuse all, oma privaat kontor?…

Aga… Kõik päris nii roosiline ka pole. Ettevõte on antud pandiks, laenu pandiks ühele krediidiasutusele, aga aruandest ei loe ma välja, millisele. Oletan, et kohalik pank, sest see käis meil rääkimas ja kiitis, et neil on ettevõttega koostöö… :D

Tuleb mainida, et väga põnev oli see info otsimine. aruandes on veel palju sellist, millest ma aru ei saa. Püüan vaikselt tõlkida, aga google jääb natuke väheks, tunnen puudust taani-inglise äri-sõnastikust või majandussõnastikust. Muidugi vajan ka kursust, kuidas leida infot ettevõtete kohta, kuidas kontrollida seda infot, maksualane kursus jne… Aga… Kõik omal ajal…

***

Emalt kuulsin, et väikevend pakub mulle tööd. Noh, et ma koliksin Inglismaale… Ma ei tahaks veel minna. Ma nii loodan, et siin hakkab asi liikuma. Ma olen nii suure töö siin ära teinud ja ma tõesti usun, et ühel päeval ma saan sellesse ühiskonda sisse. Saan oma missiooni siin täidetud, siis võib-olla vaataksin edasi… Aga vend pole minuga ühendust võtnud, seega las jääda.

***

Arvasin, et loen H.C. Anderseni raamatut, aga tuleb välja, et need on tema muinasjutud, aga teksti on kohandanud, kaks teist autorit. See on ikkagi õppematerjal, mitte päris raamat. Lugesin sealt teist muinasjuttu ja ei saanud millestki aru. Olen mina ikka rumal. :D

***

Aga vaikselt-vaikselt ikka edasi….

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>