Nii valus on, et hakka või naerma

Olen teist päeva töötu. Kõrvalt nägin, kuidas S nende tobedate reeglitega sõdib ja mõtlesin, et ta on mul natuke tuisupea. Nüüd tunnen omal nahal, kuidas süsteem ei tööta.

Registreerisin end töötuks kohe esimesel päeval (ööl vastu esimest päeva) ja broneerisin endale kohtumise “JobCenter”-s. Võtsin kohe esimese aja. Seega kohe esmaspäeva vara hommikul tõttasin kontori ukse taha, oma paberid näpus.

Neiu vaatab mind, seejärel oma arvuti ekraani ja ütleb imestunult: “Sa alles eile jäid töötuks.” Ma kehitan õlgu ja noogutan ebalevalt.

Püüan seletada, miks ma töötu olen. Et seaduse järgi pole mul õigust oma haridust lõpetada, pole õigust praktikale. Ta ei saa hästi aru, et miks pole õigust (mu hinded on suurepärased, olles Taanis elanud vaid napilt üle kolme aasta, räägin ma head või arusaadavat taani keelt…). Helistab targemale, saab ülevaate värskest seadusest ja minu olukorrast.

Soovitab mul võtta teine haridus (nad nimetavad seda handel). Ma ei ole sellest vaimustuses, sest just koolist tulnud, olime me ju kõik kolm eriala koos (handel, detail ja kontor). Ma sain oma eriala (kontor) lõpetatud (kontakt tundide osa) ja suurepäraste hinnetega. See teine eriala ei ole minu eriala ja mul ei ole raha, et õppida. Säästud on otsas (SU-d ehk õppetoetust ma ei saa). (Sedasi saaks ta mind teise süsteemi lükata.)

Vaatan talle oma kurbade silmadega otsa ja küsin: “Kas ei oleks võimalik saada praktikat Teie poolt või lihtsalt tööd.” Nätan talle oma teisi pabereid (magistrikraad ja hinnang Taani haridusministeeriumist jne…). Ta vaatab neid, peab targemaga aru ja möönab: “Jah, sa pead saama selle praktika ja töö.”

Tänan! Nüüd räägime me sama keelt. :)

Ta ütleb, et ma peaksin ka oma ametiühinguga rääkima. Vastan kiirelt, et homme lähen (ehk siis täna, sest see on avatud vaid T ja K). Ta naeratab.

Lõpus lisab, et ta on töötanud seal kaua, aga sellise kõrge haridusega inimestega pole ta varem kokku puutunud, seega ei tea ta, mida teha.

***

Täna käisin oma ametiühingus vestlusel. Tundaega täitsime mingit küsimustikku. Seal on totakat küsimused, aga need on olulised. Nt. kas minul või mu abikaasal on ettevõte, oleme me FIE-d, olen ma kalamees, taksojuht jne… Terve rida EI-sid. Saime selle valmis. Lubas vastuse saata.

Õhtul helistas. Kahjuks peavad nad mulle karantiin-perioodi rakendama (3 nädalat ilma rahata), sest ma ise ütlesin töö ülesse. Ok. Ma ütlesin, et seal on ju üks punkt, et kui ma alustan õpinguid, mis kestavad rohkem kui 1 aasta, siis see ei kehti mulle. Ta nõustus, et selline punkt on.

Ta ütles, et ma olin ju koolis ainult 10 nädalat, ma ütlesin, et haridus hõlmas ka ühe aastast praktikat, milleks mul pole seaduse järgi õigust (püüdsin toonitada, et hariduse mitte jätkamine ei ole olnud minu valik ega otsus). Ta ütles, et peab seda arutama ja annab mulle pärast teada. Seega pisike võimalus on, et nad halastavad mu peale.

Aga natuke ajab marru. Ma maksan neile, nad peaksid ju mind kaitsma. Miks pean mina neile seaduseid ette lugema? Välismaalane, nagu ma olen.

Kusjuures, ma ütlesin töö ülesse juba juulis, seega on minu karantiin ammu juba läbi. Ma võtsin end töötuks enne kooli, käisin nendega rääkimas. Nad ütlesid, et ma ei saa end töötuks võtta. Ok.

Sain teada, et ma ei saa SU-d, ok. Kirjutasin ametiühingule ja küsisin, kas peaksin end töötuks võtma, nad ütlesid, et “EI”, mul pole selleks õigust. Et pärast kooli alles saan seda teha.

Jälle tahavad mind seaduste vahele lükata. Kaua võib! Tehku oma seadused siis ümber, kui ümmargune Minny sinna ei mahu.

***

Nüüd pean broneerima ühe kohtumise “KickStart” või midagi sellist. Hakkan seda tegema. Jälle tobedad küsimused. Palun taanlasel abi tõlkimisel (taani keelest taani keelde). Ta loeb ja pakub, mida see tähendab, aga päris täpselt ei saa aru, mida nad mõtlevad. (Thank man!). Nad on “nii armad” (not).

Saan peaaegu lõppu, küsitakse: “Minimaalselt mitu tööd nädalas sa soovid otsida?” Ma mõtlen, et see on üks triki küsimus. Mäletan hästi, et reegel on, et minimaalselt kaks peab otsima. Kirjutan nulli asemel 2 ja vajutan “jätka”. Ei lase edasi minna. Siis proovin 002, ei sobi, siis kirjutan “tre” (see on “kolm” taani keeles”). Tuleb teade, et minimaalselt saab olla 1 ja siis vajutad “Järgmine”. Kirjutan siis 2 (st. vajutan nr. 2), nagu reeglid on. Ise mõtlen, et on ikka tobe süsteem. Aga talle ei sobi minu 2.

Ok. Vihatsun. Panen selle brawseri kinni võtan uue ja üllataval kombel on tal meeles kõik varasem. Seega olen kohe sama küsimuse juures. Kirjutan 2 ja saan edasi minna. Nüüd olen viimase etapini jõudnud (nr. kuus etapp). Pean valima ühe kohtumisaja. (Nad kirjutasid, et kui ma seda enne 19. okt teen, siis saan ise valida, aga hiljem ei saa, siis ütlevad nemad kuna ma aja saan, kusjuures pean minema). Nii… Näitab nädal nr. 42 – pole ühtegi vaba aega. Ise hõõrun käsi kokku. Ok. Siis võtan järgmise nädala, saangi see nädal natuke kodusemalt lebotada. Nädal nr. 43 – pole ühtegi vaba aega. Sügan kukalt. Tohohh… Ja võtan nädal nr. 44 ja … Pole ühtegi vaba aega. Ning rohkem nädalaid valikus pole. Saan valida vaid kolme nädala vahel, kus pole ühtegi vabaaega. Nüüd mõtlen, et äkki peaksin taas brawserit vahetama, mul on veel kolmas variant ju kasutamata. :D

***

Vaikselt hakkan mõistma, miks taanlased nii kurjad on. Kui süsteem niiviisi ruineerib, siis tuleb ju end kusagil välja elada.

See tundub nagu mingi naljajutuke, aga see on päris elu siin. Alguses natuke hirmutas, sest keset seda saginat ja mitme asjaga tegelemist. Helistab üks Jack, Jim või John kusagilt Kopenhaagenist või rootsist, räägib kohutavat inglise keelt ja mingist investeerimisest ja kergest rahast. Ütleb väga segaselt oma ettevõtte nime. Samal ajal loeb keegi talle kõva häälega teksti ette. “Meil on siin lärm, sest meie ettevõttel läheb praegu väga hästi. Kõik investeerivad ja raha muudkui tuleb.” Tore kuulda, aga ma pole huvitatud.

Küsib, kas mul on oma maja. Ma ütlen, et mul pole midagi. Küsib, kas maksan üüri. Ütlen, et ei maksa. Küsib, kui palju ma kuus teenin. Ütlen, et ca 10 000 kr. Et riik maksab. Ta pakub, et saaksin vabalt teenida 10 500 kr. või sellele kümnele tuhanelde 500 dollarit lisaks. Ma ütlesin, et olen rahul praegu oma teenistusega, et pole huvitatud. Ta räägib, et ühe miljoni asemel on ju 5 miljonit parem. Ma ütlesin, et mind ei huvita. Mulle mu kümpa on ok. Ta küsib, kas ma teen nalja. Ütlen, et ei tee.

Lõpuks ma ei viitsinud temaga enam rääkida. Ta kulutas 11 minutit minu elust. Me rääkisime täitsa mööda. Ta räägib suurtest summadest ja ma räägin, kuidas ma olen oma eluga rahul nii nagu see on. Risk ja tulu on tasakaalus, täpselt nii nagu mulle maitseb.

Pärast googeldasin ja leidsin, midagi “scam tech support“, “scamning“, “scam service & scam produkt“. Ütlesin, et lõpetan ja rohkem nad tagasi ei helistanud. Teised kurdavad, et need ei anna rahu, aga… Praegu on vaikus majas.

***

Alles teist päeva töötu, aga elu on juba põnev.

Tänan lugemast! :)

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

19 kommentaari postitusele Nii valus on, et hakka või naerma

 1. Meerits kirjutab:

  Ametnikega suhtlemine on nii keeruline kui ka nii naljakalt idiootselt lihtne. Kui mingi aeg tagasi kirjutasin blogis, kuidas nii külma ametnikuga pidin suhtlema, siis tulemus, millest ma ei kirjutanud: ma sain kõik hüvitised ja ma poleks ühtegi ise suutnud ilma ametnikuta välja nõuda. Ma saan toetada lastehaiglat 30 euriga kuus sellest tulenevalt! Keskmine inimene annab aastas viieka heategevusele! Ja seda ainult jõulude ajal!

 2. meeritsale kirjutab:

  Keskmine tallinlane annetab 168 eurot aastas (2016. a andmed)

 3. Meerits kirjutab:

  Keskmise tallinlase puhul ei ole oluline aritmeetiline keskmine vaid mediaan keskmine. Ehk kui statistikat analüüsid proovi olukorrad tähtsuse järjekorras ritta seada. Enne Kui vastad, loe eelmine lause uuesti läbi. Aitäh!

  Mis nüüd statistika ütleb?

 4. meeritsale kirjutab:

  Sinu andmete kohaselt on mediaan 5?

 5. Meerits kirjutab:

  Kas alati vastad küsimusele küsimusega, kui endal info olemas?

 6. 19. okt 2018 kell 17:03-le kirjutab:

  Ära selle inimesega kunagi vestlusesse lasku, tal on psühholoogiline häire. Tema esmaülesanne on oma ninatarkusega k õ i g i s t meetri võrra üle olla.

 7. Meerits kirjutab:

  Aga võib-olla ta pole mitte ninatark, vaid ta pole rumal blondiin, kes proovib oma madalast intelligentsusest hoolimata tõestada, et kõik ametivõimud peaks tema lollidest luuludest tegema riigikohtuliku otsuse, kuna blondiin on käinud beibede ülikoolis ega oma absoluutselt mõistust ega mõtlemisvõimet? Ainult kribaks postitusi, et reklaamiga raha teenida.

  • muig kirjutab:

   Väga kahju, aga sinu kompetents on jälle väga vale nurga taga.Ma tean, keda sa silmas pead…Aga sinu selgeltnägijavõimed on enamasti alati kaugel tõest. Oled alati informatsiooni täis nagu turudirektor ja istud laiemalt, kui taguots ulatab,jälitad siin blogis seda vaest Minnyt nagu juut rebasenahka, aga katsu nüüd oma elu elada ja ära ninatargatse nii palju. Ei ole teised inimesed sinust l0llimad nagu sa väga loodad.

   • Avatar minny minny kirjutab:

    Ta vist juba kirjutas mulle “lahkumisvalduse”. Millega ma vaikides nõustusin. :)
    Väljavõte: “Vaikselt sinu blogist eemaldun.”

    • Meerits kirjutab:

     Kui sina mulle ei vastanud siin, siis nojah, palju edu inimeste tundmisel, kallis Minny. Mina tean suhteliselt hästi, mis rünnakud on minu vastu on suunatud ja kes seda teeb. Sellel inimesel kaua enam pole pääsu ja ta teab seda isegi. Kahju Minny, et Sa pole aru saanud, et kõik pole nii nagu räägitakse ja inimeste üle tuleb otsustada tegude, mitte sõnade järgi. Ma tean väga hästi, kuidas üks tüütu, töötu varblane saab seda, mida ta on tõeliselt väärt!

     • Meerits kirjutab:

      Ja kui Sa ka oled töötu veel, siis tea, et ma ei mõelnud Sind. Minul on Sinusse usku ja on alati olnud, pole olnud usku Sinu süsteemi, kuna Sa oled palju enamaks võimeline, kui väidad või teed.

     • 24. okt 2018 kell 21:23-le kirjutab:

      Kinnisidee on sul, mitte usk kellessegi, kallis R. Ja ma t õ e s t i pole see, keda sa arvad, see M. ilmselt!

 8. Meerits kirjutab:

  Hehee, Sina paksupersega venelane oled minu lemmik:). Eks näis, kuidas lemmikuid ma kohtlema hakkan. See, et seda lolli teksti kirjutab teiselt aadressilt mõni muu tegelena, mind ei huvita. Oleks Minny välja jäetud, oleks mina andestanud sinu nii julmad teod. Karistus tuleb.

  • Avatar minny minny kirjutab:

   “Oleks Minny välja jäetud”. Kuhu sisse mind jäeti? Kuhu sisse ma jäin?

  • Avatar minny minny kirjutab:

   See kommentaar on väga piiri peal. Ühte kommentaari ma läbi ei lasknud (pika kaalutlemise järel kustutasin), sest seal oli roppuseid ja kolmandate inimeste otsest solvamist.

   • minnyle kirjutab:

    Las vuhiseb. Saalist kostis naeru, ütlen ma selle kõige peale.Nüüd on järjekordse inimese välja mõelnud, kes ma olen!

 9. Meerits kirjutab:

  Võimalik vaid Venemaal:
  “Võibolla oleks Jaanika mulle juurde astunud mu tagumiku vahtimise asemel ja avastanud, et äkki ma olen isegi päris meeldiv inimene.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>