Selle aasta esimene postitus

Mõtlesin, et sellel aastal püüan vähem töötada ja rohkem oma asjadega tegeleda. Homme on esineme tööpäev ja ma juba ei suuda välja mõelda, kuidas saada see asi toimima, ilma et ma peaks ületunde tegema. Kindlasti saaks. Aga ma peaksin oma kontrolli lõdvemaks laskma ja chilli‘malt võtma, aga see valmistab raskusi (isegi ainult mõtte tasandil).

Mul oli tööst natuke pikem paus. Pakkisin tööarvuti koomale ja tegin oma arvutile ruumi. Nüüd tuleb oma arvuti vanale kohale tagasi kolida ja oleks kena töölaud ära koristada. Noh, et algus oleks värske. :D

Plaanisin, et sellel aastal ma end üle ei koorma. Luban endal lihtsalt nautida. Aga… Ma juba leidsin sahtli põhjast ühe vana projekti, millega hakkasin nüüd tegelema. Alguses läks hästi, aga nüüd jälle takerdus. Ma olen oma peas asja üleliia keeruliseks teinud. Ma tean küll, et ma saan hakkama, kui ma võtaksin ühe sammu korraga, aga… Tasa ja targu, küll asjad liikuma saan.

Mis Jan’ga? Ma ei teagi. Ma igatsesin tead väga, aga kui ma lubasin endal fantaseerida, et ta igatseb mind ka ja ikkagi armastab mind väga ning võtab minuga ühendust ja soovib suhet alustada, siis… Ma enam ei igatsenud teda nii väga. Väga kummaline pööre toimus.

Nüüd olen ma isegi õnnelik, et ta mind eirab, ignoreerib. Päris piinlik oleks, kui ta järsku välja ilmub ja arvab, et ma siiski olen oluline tema jaoks. :) Ma ei ole just eriti hea ära-ütleja, seega… Praegu on täitsa ok.

Eile õhtul proovisin teha seda mindfulness‘i. See on täielik teadus, aga ma arvan, et minuti jagu ma siiski sain. Aga hommikul ärgates terve mu keha värises. Seda on paar korda varem ka juhtunud, et ma saan ängistuse või paanika oma peas vaigistada või kontrolli alla, kuid siis hakkab mu keha streikima. Ma ei oska sellega midagi peale hakata, sest peas on chill, aga see keha püüab millelegi märku anda. :)

Tundub, et tuleb ikka seda joogat proovima hakata… :) Ei. Ma pole veel plaani võtnud. Äkki kui  mindfulness mul paremini välja hakkab tulema, siis ehk lõppeb see anomaalia mu kehaga ka ära.

Mu sugulane on tohutult palju Bitcoinidesse investeerinud. Ja nüüd on selle väärtus meeletutesse kõrgustesse tõusnud. Ma kohe tahtsin teada, mis see Bitcoin üldse on. Olen mitu korda püüdnud lugeda sellest ja aru saada, aga ei ole ikka veel mõistnud.

Eile võtsin selle uuesti käsile. Mitu tundi lugesin ja… Ei, ma jätkuvalt ei tea, mis see on. Või noh… Hüpoteetiliselt on mul aimu ja ma tean ka seda, et see on üks “raha” või väärtuse vorm. Aga… Ma tahan 100% asjast aru saada. Mulle sellised poolkõvad või poolsoojad lahenduse eriti ei passi.

Mida rohkem ma seda uurisin, seda hirmuäratavam see mulle tundus. Nad kasutavad sõna “plokiahelasüsteem” ja põhjendus, s.o. matemaatiline… Nad räägivad piiratud arvust bitcoinidest ja mingist dokumendist, kus on ära määratud (ma nimetan matemaatiliselt) mingid kitsendused (reeglid), kuidas järgmise ahela väärtus leitakse. Aga… Kes kontrollib, et ahelate väärtused õigesti arvutatakse? Kes kontrollib, et need väärtused neid kitsendusi arvesse võtavad? Kas see dokument, kus need kitsendused sees on, on avalik? Siis oleks ju palju lihtsam see õige ahel välja arvutada (s.t. bitcoine kaevandada edukamalt).

Kui ma õigesti aru sain, siis see ahela arvutusprogramm tuleb alla laadida, see ei ole midagi, mis sa ise disainid. Sina lihtsalt annad oma arvuti võimsuse ja maksad elektri eest, mil kellegi teise programm sinu arvutis jookseb ja arvutusi teeb, nii nagu see programm on üles ehitatud. Kelle arvuti esimesena sobiva või õige lahenduseni jõuab, saab vastu tasuks õige vastuse eest mõned bitcoinid. (Ja kui need bitcoinid otsa saavad, sest neid väljastatakse vaid piiratud arv), siis tuleb hakata tehingute eest maksma (ja kaevandajad hakkavad raha saama).

Ma ei saanud päris aru, kuidas see süsteem toimib, aga mulle tundus, et kui kaks inimest tehingut teevad, siis see tehing saab ühe ahela väärtuse ja see väärtus saab olla vaid üks (need kitsendused, selles dokumendis) ja need kaevandajad lasevad oma arvutites, oma elektril sellel programmil joosta, mis arvutab selle ahela väärtuse.

Jah, on keeruline. :D

Püüan teha näite. Kui mina teen tehingu J’ga. Ma ostan temalt ratta ja maksan bitcoinides. Siis kaevandajate: Peetri, Mihkli ja Linda arvutid otsivad selle tehingu jaoks plokiahelat (matemaatika) ja Mihklile langes õnn, tema arvuti leidis esimesena Minu ja J’i tehingu ahela väärtuse. Mihkel saab mõned bitcoinid tasuks selle eest, et oma ressursse kasutas. Ja minu ja J’i tehing registreeritakse selles bitcoini plokiahela süsteemis, selle väärtusega, mille Mihkli arvuti välja arvutas.

Ma pole üldse mitte kindel, et ma olen asjast õigesti aru saanud. Ma ei tea isegi mitte, kas see on ligilähedanegi sellele, mis see tegelikult on. :D

Igatahes. Ma olen vanamoeline inimene. Mina investeerin oma raha sinna, millest ma aru saan. Sellesse ärisse, millest ma aru saan. Seega Bitcoinidesse ma jätkuvalt oma raha ei investeeri.

Kui keegi küsib, kas ma kahetsen, et pole bitcoine varem ostnud (vaata milline hind sellel nüüd on). Ei, minu jaoks on risk nii sama suur kui panka röövida. Jah, võit on suur, aga kaotada on liiga palju. Kusjuures ebaõnnestumise tõenäosus on mega suur. Jah, olen jänes ja ei põe kohe üldse, selle pärast, et jänes olen. Alkoholist pole ma kunagi eriti hoolinud. (Vihjan šampusele).

Kui päris aus olla, siis see tohutu kasv hirmutab mind. Minul on tunne, et see mull on kohe-kohe kokku kukkumas. Ma loodan, et ma eksin, sest mu sugulasel on tõesti kõik mängus.

Bitcoinid on ahvatlevad mustale rahale (kuritegelikule rahale). Praegu on see tehnoloogia veidike ees politseivõimekusest. Aga üks hetk see tuleb. Asi muutub järjest selgemaks ja selgemaks ka politseile, rahapesuüksusele. Siis imetakse need bitcoinid mustast rahast tühjaks. Ja palju sinna seda n-ö. “ausat” raha (ja usaldust) jääb, on juba ise küsimus.

Pessimist, pensionär on valmis oma postitusega. :)

Need on lihtsalt minu mõtted. Mõni mängib ju pokkerit ja edukalt, seega… On ka bitcoin üks rikkaks saamise moodus. Aga minu jaoks mitte, sest ma pole kummaski piisavalt osav. :)

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Selle aasta esimene postitus

  1. äärelinna rohutirts kirjutab:

    Bitcoini-jutt oli üks väga huvitav jutt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>