Kõik äriks

Ma olen ikka USA poole kiiganud. “Paljude võimaluste maa.” Täitsa palju ingliskeelset tasuta materjali on internetis. Olen mitu korda kirunud siinset “prügi rahaks” kontseptsiooni. St. taanikeelset materjali on väga vähe. Kui midagi huvitavat leiad, siis tuleb maksta. Kuid, kui sa otsid sama teemat inglise keeles, siis saad tohutult palju infot ja palju uuemaid mudeleid kui taani keeles oleks võimalik saada.

Nt. võid sa osta ühe kursuse AGILE projekteerimisest (3000-5000 krooni). Üks või kaks päeva. Samas inglise keeles leiad sa uuemaid mudeleid ja näiteid… Mitu korda põhjalikumat materjali ja tasuta.

Aga teisest küljest ärritab mind USA “Kõik äriks” kontseptsion. Minus on tärganud huvi inimeste vastu. :D Ei mitte päris nii. Mul on huvi psühholoogia vastu. Ma analüüsin end hästi palju ja inimesi minu ümber. Viimasel ajal olen hakanud tajuma nartsissistlikku käitumisviisi. Seda on tohutult palju minu ümber.

YouTubes on palju huvitavaid videosi ja tasuta, aga… Nad ise toonitavad ka, et leia endale üks toetusgrupp. Ma siis vaatasin mõnda ja need olid tasulised. Ma olen valmis neile tasuta oma datat andma, n-ö. osalema nende teadusprojektides (ma olen kindel, et selleks nad neid gruppe kasutavad), aga nemad küsivad minu käest veel raha.

Fakt on see, et nad on targemad kui mina, nad oskavad raha teha. Sinna pole midagi parata. Nii see lihtsalt on. Nad pakuvad ju digitaalset “privaatset” psühholoogiteenust. (Usun, et see privaatne tähendab, et üks dr. AI vastab sulle, promotud isiku nime alt. Sedasi, et sulle tundub, et sa suhtled selle kuulsa psüholoogiga otse.)

Jah, see on tulevik ja kui see aitab, siis miks ka mitte… Kui mu investeering hästi läheb, siis aastakeskel vabaneb natuke raha, peaks sellesse valdkonda investeerima…  Nüüd läks taas mõte rappa. :D

Kui ma alustasin õpinguid ülikoolis, siis jäi mulle kõrvu kõlama lause: “Mõtle nagu pank. Võta teiste inimeste raha ja laena see välja kolmandatele inimestele ning vahenduse eest võta tasu. Sinu raha ei ole äris, aga sa teenid selle pealt.” Kui ma nüüd õigesti mäletan, siis oli see raamatust “Rikas ja vaene isa” (autor Robert T. Kiyosaki). Ärge mõistke mind nüüd valesti, olen alati Warren Buffetti poole hoidnud ja teen seda jätkuvalt.

Mulle tundub, et nüüd on üks uus ärimudel tekkinud. “Teeni raha teiste inimeste “kannatuste” pealt või haiguse pealt.” Või siis sama mudel, aga nüüd vahendavad nad datat (mitte raha) ja uuendusliku lahendusena peab “tootja” maksma. (Samas pole see ka just väga uus, sest varemgi on ju mudeleid, kus tootja maksab vahendajale tasu, komisjonimüük. Uus on see, et tootja ei tea, et ta midagi müüb seega kauplemist seal pole. Konkurents tekib, kui tootja saab võimaluse teha koostööd teise vahendajaga.) USAs on alati ju arstiabi tasuline olnud, seega ei pilguta nad sellise mudeli peale silmagi, aga mul siin heaoluühiskonnas on natuke valus vaadata.

Nad aitavad paljusid, nad tõstavad vaimsetervise probleemi esile, teadvustavad seda. Selles mõttes nad ju aitavad. Ja nende teenus on kordades odavam kui psühholoog või ravimid. (Konkurents ravimitootjatele). Ravimitootjad olid konkurediks psühholoogidele, aga nüüd selle uue mudeliga võtavad psühholoogid (või need uuenduslikumad neist) turu tagasi. :)

Aga nende ärikontseptsioon… Seal on tohutu kasum sees. (1) Tavaliselt maksavad teadlased uuringusosalejatele, aga nüüd on loodud üks mudel, kus uuringusosaleja maksab teadlastele, et saada võimalus uuringus osaleda. (2) Lisaks sellele, kasutatakse tehisintellekti, mis on pikemas perspektiivis ja massi-”tootmises” kordades odavam kui füüsiline inimene. Ja vaimsetervise vadkonnas on nõudlus massiline ja see vaid kasvab.

Hiina on tuntud oma karmi ja intensiivse haridussüsteemi poolest. Seal pannakse mudilsed varakult kooli ja neile ostetakse kooli kõrvalt eraldi kursuseid, et nad ikka maksimaalselt teadmisi täis tuupida. Ma investeerisin ühte ettevõttesse, mis pakub selliseid kursusi Hiinas. Aga seal oli suur streik, et lapsed on liiga koormatud ja neile antakse liiga palju koduseid ülesandeid, lapsed on stressis ja depressioonis. Valitsus isegi võttis mingi seaduse vastu, et vähendada õpikoormust. Seega selle ettevõtte aktsia langes kolinal.

Aga kui see olukord nüüd ümber sõnastada, siis… Miski andis ühiskonnale Hiinas impulsi, et vaimne tervis on oluline. (Tekitas vaimsetervise parandamise nõudluse sellel megasuurel turul). Ja ülla-ülla pakkujaks on USA ettevõtted ja neid kerkib nagu seeni, aga see on ju loogiline, sedasi see seal ju toimibki (turumajandus).

Jälle läks mõte uitama… Vanadus tuleb peale, hakkan näega tonti seal, kus seda pole. :D

Kõik, mis ma tahtsin öelda oli vaid, et see ärimudel on huvitav. Tundub, et üks pöördeline punkt turjumajanduses.

Oi, küll mina olen alles tark. Miks nad küll ei näe seda. :D (Sarkasm).

Tunne on selline, et olen haige geenius. Mul kas on õigus ja olen avastanud midagi suurt või olen täitsa psühh ja loon siin ühte konspiratsiooni teooriat.

Rubriigid: Määratlemata, Midagi mõtisklemiseks, Minny majandusnurk. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

23 kommentaari postitusele Kõik äriks

 1. Ahmet kirjutab:

  Sa ei ole veel täielikult nartsist, kuigi tahaksid selle poole liiguta. Muidu sinu artikkel oli kõiges ebatäpne. Aga hea proov!

 2. Ahmet kirjutab:

  Ja anna andeks, et ma ei palu kunagi neil teemadel vabandust, mis sulle võib haiget teha. Minu arvates sul on ilus lõust (täielikult EEsti kõige idiootsema peaministri terminit kasutades), ilus perse ja üldse keha, aga need polnud vanasti sinu keha trumbid.

  Mina hindan neid, aga mitte sinu investeerimisjutte. Kohutav. Sorry.

  • Avatar minny minny kirjutab:

   Aitäh, hinnangute eest, mida ma isegi pole küsinud sinu käest. :)

   • Ahmet kirjutab:

    Pole tänu väärt.

    Sinust saaks väga-väga hea asja ajaja, kui kui mõne aasta käiksid turunduskursustel (ma ei mõtle neil, kus saab lollakaid diplomeid, nagu TTÜ või muu lollakas ülikool, ku käiakse ainult paberit saamas), vaid neid, kus saab teadmisi, mida ei oska kasutada enne, kui mingisse keskkonda lähed. Ja samas, siin sinu lemmik blogijate juures on mitmed lollid, kes oma turundusdiplomeid liputavad. Ja seda ainult selleks, et inimesi väga räigelt petta, See ei ole turundus. Need on kuriteod, midas nad teevad. Sa ei lähe politseiniksus õppima, et hakata petiseks/vargaks/vägistajaks/ mõrvariks. Aga kuidas sina neid enda ligi tõmbad. Miks küll?

   • Ahmet kirjutab:

    S.-le peaksid tegema tähtpäeval ülimalt suure “kummarduse”, Mis iganes sa ei arvaks temast ja iseendast, siis tema on sind kandnud läbi sita isegi, kui sa mitte midagi väärt pole olnud ja arvasid, et oled. Selle nimi on tingimusteta suhe.

 3. Ahmet kirjutab:

  Ja võin öelda, et seda postitust lugenud “sõbranna”, kes on väga pahatahtlikult sind ära kasutanud ning ta on keelanud edastatada informatsiooni, mis tema pettused suurelt toob välja tema pahatahtlikusest tulenevalt. Mina ja tema pahatahtlikkusest sain ma teada politseist. SINA, MINNY MUIDE KORRALASID SELLE MULLE. Mina ei teinud sulle kunagi kurja, aga kui rumal oled olnud…

  • Avatar minny minny kirjutab:

   Pole tänu väärt. :)

   • Ahmet kirjutab:

    Ma olen kuude viisi sinu vastuseid lugenud üle ja mõtlen…WEDNESDAY, THURSDAY, FRIDAY. Kuid mis on sinul nendega seost?

    • Avatar minny minny kirjutab:

     Ma nüüd ei tea, kas olla meelitatud või tunda sulle kaasa, et sedasi oma vabaaega kulutad. :)

     • Ahmet kirjutab:

      Ma arvan ka, et vastamises on sul küllaga arenguruumi, kuigi blogihiiglased on sulle andnud väga head nõu või ainult hea nõud nende jaoks vastamisel? Sa siiani pole aru saanud. OK. Mina ei anna alla, aga täitsa saan aru, miks sa suudad inimesi sekuntidega kahte lehte lajali lüüa.

 4. Ahmet kirjutab:

  Nii armas :)

 5. Ahmet kirjutab:

  Kas ka täna see või oled pettur (nime ei avalda) rahaasjad joonde ajanud? Mina ei ole sulle mitte kunagi nii julma mdagi teinud. E-maili näed. Kui tahad end süüst puhtaks pesta, siis võta ühendust. Ja loomulikult küsi oma petturist kaaslaselt üle, äkki paljastad kogemata tema kohta midagi.

  • Avatar minny minny kirjutab:

   E-maili ei näe. Ei teagi, kas peaksin rõõmustama või kurvastama.
   Ma ei ole teadlik, mis süü minul lasub. Samas ei tunne ma, et ma vajaksin enda süüst puhtaks pesemist.

   Päikest. :)

   • Ahmet kirjutab:

    Nojah. Kui kunagi tõid ühe kindla inimese nime vestlusse, siis teadsin, et selle vene petisele enese teadmata oled tegemas luuretööd. Pärast seda, hoolimata, et ikkagi hoolisin, teadsin, et sind usaldada ei saa. Ja näed, mina lootsin sinu osas, et eksin, aga ei eksinud. See on ka põhjus, miks ükski psühholoog ei saa sind aidata. Sa võiksid olla ääretult kena naine, aga sa ei tähtsusta mõistmist. Ja loll/pooletoobine sa kindlasti pole.

    Tegin kunagi sinu käitumise osas tähelepanekuid, mis sind võiks aidata, aga nüüd kahtlen, kas sellist inimest peaks keegi üldse aitama. Sinu aitamine võib seada kellegi teise ohtu.

    • Avatar minny minny kirjutab:

     Ja-jah, ärme mind küll aita. Me ei taha mitte mingil moel kedagi teist ohtu seada. :D

     Kui nüüd päris aus olla, siis minu kogemus on, et kui keegi arvab, et aitab mind, siis tegelikult teeb ta olukorra minu jaoks vaid raskemaks/hullemaks. Seega, palun-palun väga, ära aita mind.

     • Ahmet kirjutab:

      Siin on sinu esimene kursus turundusse:
      Kui tahad silmapaista, siis alati vasta kõige tähtsamatele teemadele kõigepealt. Kui keegi teine on teemaks toonud väga tähtsa punkti ja sa seda ignoreerid, siis pole sa kaval vaid miski ..teemaks tuua. Sinu “turundajast sõbranna” seda ei tea. Nüüd teab, kui enne kommentaari avalikustamist ta seda loeb.

      Sind on ära kasutatud nagu kõige hullemat litsi, et mulle halba teha ja sina oled vihane minu peale? Muide, sa pole üldse selline naine nagu su valetav “sõbranna”, kes on sind julmalt ära kasutanud. “Litsi” kohapealt minu arust oled üks meeldivamaid ehk minu suur respekt sulle.

   • Ahmet kirjutab:

    Ja vaata oma lausete ülesehitamist…Iga loll teab, et neid ei kirjuta sina. Sina kirjutaks ammu :) :) :) , ilma, et midagi selle all mõtleksid. Vene petis kirjutab ammu eesti-pärasemalt kui sina.

    • Avatar minny minny kirjutab:

     Kes mu lauseid siis kirjutab kui mitte mina?!

     Ma päris ausalt kirjutan täitsa ise. Kõik need grammatika ja keele vead teen ma täitsa ise. Kusjuures uhkusega. ;)

     Päikest. :)

     • Ahmet kirjutab:

      Aga paraku, sul on miski loll iha taga ajada mõttetuid asju/inimesi, kes sind ei hinda või mida sul vaja pole ja kui see ei õnnestu, siis elad selle välja inimeste peal, kes sind kõrgelt hindavad või siis pärast seda nende peal, kes sind taluvad.

 6. Roland kirjutab:

  Kuidas SK elab või on te teed lahku läinud?

 7. Roland kirjutab:

  Arvad? Kuidas sellist asja saab arvata? Kuna pole matustele kutsutud? ????????

 8. Roland kirjutab:

  Üleliigsed küsimärgid on emotikonide asemel, mis sai lõppu lisatud. Ei tunne seda IT- värki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>