I want to live, not just be alive

http://public.fotki.com/kairikipper/elu-hiinas/

13. juuni

Rubriigid: Maailma avastamas — 13. juuni 2013 @ 12:42

Eile oli “Draakoni paadi festival” ehk “Dragon Boat Festival” ehk “Duanwujie” ehk 端午节 ehk  ”topelt viie püha” , mis leiab aset siis Hiina kuukalendri järgi viienda kuu viiendal päeval. Hotell on nüüd pikalt töötajatest suht tühi olnud, algselt siis üleujutuse tõttu ja siis kohe veel püha otsa, nii et väga vaiksed päevad on olnud.

Natuke kultuuriliselt harivat juttu ka selle püha kohta. Sel päeval süüakse pambuslehe sisse mässitud kleepuvat riisi ning jõgedel korraldatakse draakoni paatide võidusõite. Kõige levinum legend, mis sinna juurde käib räägib, et kuulus luuletaja Qu Yuan oli tagakiusamise tõttu ennast jõkke uputanud ja siis teda palavalt armastanud rahvas käis pambusesse mässitud riisi jõkke viskamas, et kalad luuletaja keha söömise asemel hoopis riisi sööksid. Samuti oldi siis paatidega käidud kalu peletamas ja surnukeha otsimas. Sellest siis need traditsioonid.

Üleujutused on kellelegi ka rõõmu toonud. Hotelli taga olev jõgi näib kaladest kubisevat. Ilmselt on mägedes mingi järv, kust suure vee liikumisega on ka kalad liikunud. Kui muidu niriseb mägedest kitsas juga, mis tihti täitsa kuiv, siis üleujutuste ajal oli tegu kena kosega…sealt siis need kalad ilmselt ka tulid. Kokad sisustasid oma  tööaega hoopis kalapüügiga. Eks nad tegelt teevad seda kogu aeg, kui igav on, aga täna seisti lausa jalgupidi vees ja püüti kätega. Saak oli kena. Ja mitte ainult meie kokad ei olnud seal. Inimesi koguaeg aina lisandus ja kõik jooksid ämbritega üles justkui olekski mingi kalasadu seal…tassi ainult ära.  Päris huvitav.

Eile sain jälle näha kui erinev on ikka siinne lastekasvatuse meetod. Lapsed on kukununnud inglikesed, kelle iga liigutus oleks justkui ime. Olin eile jälle Star Loungeis tööl ja sinna tuli üks vana meheke väikse aasta-kahese tüdrukutirtsukesega…..ja pani ta piljardilaua peale, kus too siis rõõmsalt kuulidega mängida sai. Varsti tuli ka preili ema sinna, kes siis käsiplaksutades kilkama hakkas ja iga nurga alt oma piljardikuule taga ajavast rüblikust pilte klõpsis. Mul käis kõva võitlus sees, et kas lähen keelama või mitte. Piljardilaud on kallis asi ja Eestis poleks ma üldse mõelnudki, mis lollus see on, kohe laua pealt maha. Aga siin on prioriteedid teistsugused ja lastele ei keelata pea midagi.  Ja muidugi oli kohe ka tulemus käes. Laud pissiti täis.  Ja mis te arvate, kas vanemad tundsid ennast halvasti juhtunu pärast ja vabandasid? Eestis oleks selle eest korraliku kahjutasu maksma pidanud. Isa jätkas juhtunust välja tegemata vestlust oma sõbraga ja ema ja vanaisa otsisid kähku pisipreilile uued kuivad püksid jalga…mõtle kui ebamugav nüüd tal küll ometi olla on. Aga piljardilaud? Sellest polnud kellelgi  sooja ega külma.

Muide, veel üks huvitav tähelepanek. Kui muidu näib, et siin suhtutakse vanadesse inimestesse päris suure austusega, siis mõnel hetkel näib asi jällegi hoopis ristivastupidine. Näiteks kui näeb perekonda jalutamas, siis on reeglina alati nii, et ema ja isa kõnnivad rõõmsalt koos ja nende järel paterdav pisike vanainimene tassib last või kotte. Jutkui tegu oleks orjaga, mitte lapse vanavanemaga. Kuid eks ilmselt nõnda siin see peremudel toimibki, et kõik elavad koos ja kui ema-isa on tööinimesed, siis lapsed ongi vanavanemate hoida ja kasvatada. Ma tean, et tihti on lausa nii, et ema-isa töötavad üldse kuskil eraldi linnades ja kuskil veel kolmandas linnas elab siis nende laps oma vanavanemate juures. Vahel kasvab  ka hoopis tädi või onu peres üles. Ja selles ei ole mitte midagi imelikku. Ka meie restoranis on tüdrukuid, kes ise elavad oma elu siin vaikselt ühikas ja kogu palga saadavad oma vanematele, kes last kasvatavad.

Paar pildikest ümbritsevatest aiamaadest.  Kui Shuangfust koju kõnnime, siis terve tee äär on üks suur põllumaa. Autotee kõrval kraavis, kanalisatsiooni kraavide ja betoonplokkide vahel kasvad oad, kõrvitsad, kurgid ja veel igasugu muud toredat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ja poodi on lõpuks pandud ka külmkapp karastusjookide jaoks, ei peagi enam sooja ostma. Ja eriti tore on neid sealt külmkapist õngitseda…jah just nimelt õngitseda. Külmkapp on jääkülma vett täis ja kapi peale on pandud sõel, millega endale purgikesi  veest püüda saab :)

 

 

 

 

 

Siin pilte lappides leidsin veel ühe toreduse, mida teiega jagada. Meil on tööjuures kapp töötajate joogitopside jaoks. Üldiselt siis hoitakse oma topsides kuuma vett ja vahel ka teed. Ja silma jäi siis üks selline tore tee, kus taimede hulgas oli ka üks terve muna. Miks mitte.

 

Kommentaarid puuduvad »

Pole veel kommentaare.

Selle postituse kommentaaride RSS-voog. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Rea- ja lõiguvahetused on automaatsed, e-postiaadresse ei näidata, HTML on lubatud: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>