I want to live, not just be alive

http://public.fotki.com/kairikipper/elu-hiinas/

25. juuli

Rubriigid: Maailma avastamas — 25. juuli 2013 @ 12:53

Suvekuumus on täies hoos ja igapäevaselt on keskmiselt 37 kraadi sooja, kus ilmateade teatab, et real feel on 43. Mitte, et ma üleliia kurdaksin, aga see on tõesti väga kuum, eriti kui puudub võimalus randa minna, et ennast jahutada.

Viimasel ajal on hotellis kiired ajad. Pidevalt on umbes 200 pealised grupid ja vahepeal oli ka täielikult täismaja, homme ka üle 500 inimese. Sellega seoses on ka restoranis kiiremad ajad. Kuigi ega see midagi hullu muidugi ei ole, sest kui suured grupid on, siis on alati buffee ja seega ei ole see kiire aeg seal võrreldavgi tavalise suvepäevaga eesti restoranides, kus töötanud olen. Hiinlaste enda jaoks on see aga muidugi täiesti väljakannatamatult kiire ja raske aeg…..neil lihtsalt puudub kogemus sellest, mis tegelikult kiire ja väsitav päev tähendab.

Aga muud juttu ka.

Näiteks  Nastja on oma tagasisõidu piletid Ukrainasse ära ostnud ja nüüd siis teada, et tema lahkub oktoobri keskel. Varem ma ikka kujutasin ette, et meie läheme enne ära siit kui tema, aga näed siis, nüüd on asjad hoopis niipidi.

Lõpuks maksime ka oma veearve ära. Me oleme juba 9 kuud elanud siin kordagi seda maksmata, kuna lihtsalt mingite nende poolsete tehniliste põhjuste tõttu ei ole see võimalik olnud. Muidugi mõista olin ma pisut mures, kuna ei kujutanud ette ka mis suuruses summaga tegu olla võiks. 9 kuud on päris pikk aeg, nii et olin endale päris kena summa valmis pannud. Aga küll oli rõõm suur, kui kokku tuli tasuda vaid 200 yuani, mis teeb siis umbes 24 €….9 kuu kohta, ehk siis 2.60€ kuus :)

Natuke ikka vingumist ka :p  Nimelt kui palk üle tuli, siis oli sealt 10 yuani puudu. Pole küll suur raha, aga ikka tahad ju teada, et mis toimub. Nii ma siis läksin uurima ja selgus, et neil on süsteem, et iga hiljaks jäädud minuti pealt võetakse 10 yuani palgast maha, samuti siis 10 yuani iga varem ära mindud minuti pealt. (Kuna meil on sõrmejälje/kaardi registreerimis süsteem, siis on lihtne iga minutit jälgida.)  Okei, karm, aga õiglane ja ilmselt siis vajalik nende ohjas hoidmiseks. Muidu ma ei protesteerikski, kui nad teeksid nii, et kuu lõpus lööksid kõik kokku ja kui tööle hiljaks jäänud minuteid on rohkem kui tööl üle aja kauem oldud minuteid, siis laske aga käia, võtke raha maha. Aga kuna ma olen väga tihti näiteks 10-15 min kauem tööl, siis tundub mulle totaalne lollus, et üks päev 1 minut hiljem tööle jõudmise pärast võtavad nad mul juba raha palgast maha, samas kui lausa samal päeval olin oma 20 min kauem tööl. Võtavad 10 yuani maha kui  1 minut hiljaks jääda, antku siis ka iga üle aja kauem oldud minuti pealt 10 yuani juurde, ma oleks siis ammu rikas juba :D  Mitte, et see 10 yuani suur raha oleks (1.20€), aga lihtsalt selline ülekohus teeb hinge täis. Ja see, et need reeglid, mis nii ilmselgelt töötajate kahjuks on, ei näi neid kedagi küsima panevat, et miks nii tehakse, need on ülevalt poolt tulnud käsud, mille loogilisuse üle ei arutleta.

Veel üks totter asi restoranis on asjade lukustamine. Tihti avastad, et jälle on kuskile taba ette pandud. Kõigil laoruumidel on tabalukud ees, isegi köögi külmaruumil. Nii et kui tööpäeva keskel midagi kiiresti vaja läheb, siis kõigepealt tuleb uurida, kes kelle käes võti on ja siis hakata seda inimest mööda maja taga ajama hakata. Tihti juhtub ka seda, et see inimene on koos võtmega lõuna pausile läinud, nii et enne tundi seda kätte ei saa. Nüüd Balilt tagasi tulles avastasin, et isegi meil tagaruumis olevale söögiriistade kapile on taba ette kruvitud. Nagu reaalselt, seal sees on ainult noad, kahvlid, söögipulgad ja muu selline  kraam. Nad peavad oma töötajaid ikka väga usaldama, kui isegi sellised asjad on lukutaha pandud. Okei, kui ööseks pannakse lukku saab veel kuidagi aru, aga need peavad koguaeg lukus olema. Uute reeglite tegemine peaks töö kvaliteedile kaasa aitma, mitte seda ebamugavamaks ja aeglasemaks tegema. Oh neid hiinlasi küll!

Kui üleeile oma graafikus oleva päevase pausi ajal tavapäraselt spordikeskusesse läksin, siis teatati mulle, et ma ei tohigi minna jõusaali, sest nüüdsest tohib jõusaali alles peale kella 2 päeval minna (varem oli see avatud hommikul 9st nagu ülejäänud keskuski). Järjekordselt koht, mis nõudis rahustavat pikka sissehingamist, et püüda mitte endast välja minna. Kust nad võtavad neid reegleid!? Oleks, et spordikeskus on kinni, aga ei , muu kõik toimib, aga kolmandal korrusel asuvasse jõusaali lihtsalt ei tohi minna. Ilma mingisuguse põhjuseta. Meie ei käi ju Mikkoga tööl tavalise kontoriinimeste graafiku järgi, vaid tihti on ka õhtuvahetused, nii et osadel päevadel muu aeg lihtsalt ei sobi seal käimiseks, kui hommik. Ma rääkisin spordikeskuse direktoriga ja saime õnneks Mikkoga ikkagi loa seal ka enne kella 2 käia. Muidu ma oleks küll päris tigedaks läinud. Tekib lihtsalt vastikus kõigi nende totrate ja ebaloogiliste reeglite peale.

Aga lõpetan ikkagi positiivselt selle tänase jutu. Asjade ostmine teeb alati tuju heaks ja eriti siis kui asju saab odavalt osta. Leidsime ühe väikse poekese, kus oli selline allahindlus, et kui ostad ühe asja, siis saad teise asja tasuta. Tegelikult on siin hiinas paljudes poodidest sellised reklaamid, aga tihti on need mingi tüngaga. Aga selles poes  kehtiski see absoluutselt kõigi poes olevate riiete kohta. Valisimegi siis kumbki endale ühe asja, mille ostsime ja teise asja veel pealekauba :)  Teiseks olen avastanud enda jaoks ka ühe hiina netilehekülje, kust saab vääääga odavaid asju osta. Ma teadsin ka varem seda lehe, aga olin veidi skeptiline, ega olnud täpsemalt selle kohta midagi uurinud. Polnud ma ju Eestiski eriline internetis poodleja. Nüüd aga kui ma seal oma telefonile ümbrise ostsin ja see tõesti on ilus ja kvaliteetne, siis hakkasin seal lehel ka riideid vaatama ja oi kui palju ilusaid ja odavaid asju ma leidsin. Muidugi ei ole paljudel asjadel minu suurust, aga leidub ka neid, kus on. Ja tõesti reaalselt saab seal juba lausa 1 € ja odavamalt ilusaid pluuse ja kleite. Muidugi on väga palju ka väga kalleid asju, aga ma leidsin terve hunniku ilusaid pluuse, kleite, kingi, jakke, teksasid, vöösid, tresse jm,mis kõik jäid 0.10€- 7€ piiridesse :) Hakkan shoppama !

 

 

2 kommentaari »

  1. Käthlin:

    No need hiinlased pole ikka päris terved inimesed oma nõmedate reeglite ja tabalukkudega :D
    Aga mis leht see on, kus nüüd shoppad? mingi alieyexpress.com?

  2. Kairi:

    leheks on taobao.com, mis on siis hiinas kõige popim online shoppingu koht. See on vist kuidagi küll seotud alieyexpressiga, kuna seal toimivaks makseviisiks on alieypay, võid midagi sellist. Aga seal peaks vist olema suurem valik ja odavamad asjad. Kui on mingeid soove sealt, võin osta ja eestisse saata ;) Kuigi riietega on küll nii, et paljudel asjadel võivad ainult xxs suurused olla,aga mõned asjad on ka L ja XL, mida mina vaatan ja tunduvad enamvähem mulle mõõtude poolest sobivat. Seda küll hiina firmade puhul, kui on näiteks adidase või nike vms, siis peaks olema rahuvsvahelised mõõdud. :)

Selle postituse kommentaaride RSS-voog. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Rea- ja lõiguvahetused on automaatsed, e-postiaadresse ei näidata, HTML on lubatud: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>