Vereanalüüsi tulemused, tagasiside arstilt

Helistasin, siis pereastile ja küsisin vereanalüüside kohta. Ta luges ette hulgaliselt erinevaid väga võõrapärase kõlaga sõnu. Kõik oli korras, st kõik analüüsid olid korras (ja väga head veel). Kuid kilpnäärme – analüüsil oli alumine piir. Et see jäi täpselt piiri peale, kui oleks madalam, siis oleks probleem. Kuid ma ei tea, mida see endast kujutab ja kuidas seda parandada…..

Lugesin kilpnäärme alatalituse kohta. Leidsin kommentaari www.delfi.ee lehelt. Komentaator nimega Nõutu on kirjutanud 08.mai 2012 sümtomitest, mis viitavad kilpnäärme alatalitusele. Ta kirjutas järgmist: „Mind vaevavad juba pikka aega väga kummalised sümptomid, kohati on kõndida raske, kõne läheb sassi, nägemine häguseks, aga absoluutselt kõige hullem on see kohutav väsimus. Arvasin, et asi on depressioonis, mida kaua kannatanud olen. Ent alustasin aasta tagasi depressiooni ravi, eluisu on tagasi, aga väsimus ei ole mitte kuskile kadunud. Pigem on olukord veel hullem, sest on tekkinud tahe tegutseda, aga lihtsalt jõudu ei ole.” (Delfi AS, 27.08.2012)
Täna sattusin lugema aga seda artiklit: http://www.epl.ee/news/melu/kuri-diagnoos-veidrate-kaebuste-taga-kilpnaarme-alatalitus.d?id=50868386, ja mind tabas ehmatav äratundmine. Eriti, mis puudutab unehäirete osa, sest ka minul on sageli nii, et kukun küll surmväsinuna voodisse, ent uni on väga pealiskaudne, olen justkui pooleldi ärkvel ja välja ei puhka absoluutselt.“ (Delfi AS, 27.08.2012)

Eelnevas kommentaaris mainitud artiklis on kirjeldatud järgnevaid sümptomeid (Siidirätsep, 27.08.2012):

 1. konarlik kõne ja kohati arusaamatu, kõnehäired, ei saa isegi lühikesi sõnu välja öelda, (nt S-täht on mingi ebamäärane häälitsus),
 2. taaruv kõnnak,
 3. kõikeneelav väsimus, ei suuda isegi kõndida,
 4. miski ei jää meelde, mälu halvenemine,
 5. soov pidevalt magada (ükskõik kus ja millal), samas on see vaid mingi kurnav pooluni (öösel on une asemel justkui mitmekihiline ebareaalsus, aga mitte magamine),
 6. magada ei saa, une- ja tasakaaluhäired,
 7. töövõime kahanemine,
 8. pilk laialivalguv,
 9. nägu paistes (silmad näosugavusse vajunud),
 10. näpuliigesed on pundunud-prullakad,
 11. hiilivalt, kuid sihikindlalt tõuseb kaal (nt 6-7 kg),
 12. sääretorud hakkavad valutama,
 13. pealael on väike hästi valus rabimütsike, selline kindlate piirjoontega ja katsudes väga valus.

Pille Rudenko, Magdaleena haigla endokrinoloog selgitas selles artiklis: „Autoimmuunse haiguse korral toodavad vererakud lümfotsüüdid antikehi, mis kahjustavad püsivalt kilpnääret. Neid antikehi on võimalik veres määrata. Kilpnäärme alatalitluse diagnoosi puhul on väljapääs hormoonasendusravi. See on n-ö eluaegne ravi, samas aga väga efektiivne ja suhteliselt hästi talutav.“ (Siidirätsep, 27.08.2012)

Doktor Rudenko lisas veel: „Kroonilise autoimmuunse kilpnäärmepõletiku tekkepõhjust on võimatu täpselt öelda. Oma osa võib olla pärilikkusel. Soodustavad tegurid on stress ja liiga suur töökoormus. Arvuti kui haigustekitaja seost kilpnäärme alatalitlusega pole seni veel tõestatud.“ (Siidirätsep, 27.08.2012)

Sellega võib kaasneda neerupõletik.Doktor Rudenko sõnul võib kilpnäärme alatalitusega kaasneda ka kuseteedeinfektsioon. Ainevahetus on siis aeglane, neerude töö pidurdub ning infektsioonide tekkeks on soodus keskkond.“ (Siidirätsep, 27.08.2012)

Need sümptomid on mulle tuttavad. Olen seda poolund kogenud, see ajab mõistuse nii sassi. Taavur kõnnakki on tuttav ja mälu halvenemise ning kõnehäirete puhul arvasin, et need tulevad üleväsimusest või mul avaldub mingi puue. Arvasin, et pean lihtsalt harjutama kõnelemist ja treenima oma mälu. Nüüd olen leidnud nendele anomaaliatele väga selge põhjuse, kusjuures ka faktilise kinnituse.

Arst lisas, et põletikku mul pole. Seega ma vist mingit ravi ei vaja. Kui ma toitun tervislikult ja teen trenni, siis vast see asi hullemaks ei lähe. Näitajad on praegu piiripeal, kuid vast lähevad ikka paremaks, sest mulle ravimid ei meeldi ja mul pole nende jaoks ka finantsilisi ressursse.

Lisaks kilpnäärmele oli ka minu hemoglobiini tase alumisel piiril, see tase oli 118 (ei tea, mis ühikutes seda mõõdetakse). Arst soovitas liha rohkem süüa, just punast liha. Raua tase oli mul 12,5 (normaalne on 9-30).

Lugesin ühte kommentaari portaalis www.perekool.ee. Selles oli kirjutanud kasutaja nimega Kägu järgnevat: „Hemoglobiin on aine, mis transpordib veres hapnikku. Madal hemoglobiin muudab inimese väsinuks, jõuetuks, nõrgaks. Tunne on, et ei jaksa ega taha midagi teha, tahaks ainult puhata, pikutada, vedeleda (ja seda mitte laiskusest ega magamatusest).“ (Eesti Ämmaemandate Ühing, 27.08.2012)
Raua taseme tõstmisel aitavad kaasa punased puu- ja köögiviljad ning marjad nt. peet, granaatõun või granaatõunamahl, maasikad, mustad sõstrad, punane ehk siis veiseliha aga ka igasugune muu liha, maks.“ (Eesti Ämmaemandate Ühing, 27.08.2012)
Raua imendumist ei soodusta samal ajal kaltsiumi tarvitamnine ja rohkelt piimatoodete söömine.“ (Eesti Ämmaemandate Ühing, 27.08.2012)

 

 1. Delfi AS, 2012. Kilpnäärme alatalitus? [Online] http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?10,11555363 [27.08.2012]
 2. Eesti Ämmaemandate Ühing, 2012. Madal hemoglobiin. [Online] http://www.perekool.ee/index.php?id=88067&class=forum_schnell&action=view_post&post=7283561 [27.08.2012]
 3. Siidirätsep, K., 2012. Kuri diagnoos veidrate kaebuste taga: kilpnäärme alatalitus. [Online] http://www.epl.ee/news/melu/kuri-diagnoos-veidrate-kaebuste-taga-kilpnaarme-alatalitus.d?id=50868386 [27.08.2012]
Rubriigid: Minny kaaluprojekt. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>