Elu doosist doosini

Ideaalse maailma kõrval eksisteerib ka see mitte ideaalne maailm.

Olen püüdnud ettekujutada inimest, kellel on sõltuvus. Kui edukal inimesel on plaan, karjääriredel. Tema silme ees on koguaeg järgmine aste. Teeb kõik, et olla edukas. Kui ta sellega hakkama saab, siis ta on edukas, kui mitte, siis põleb läbi ja leiab endale n-ö kergema suuna. Mõne sõltuvuse…

Narkomaan elab ühest narkodoosist teiseni. Ta saab oma mõnu kätte, siis otsib uut. Ta on uue narkodoosi nimel paljuks võimeline. Ta varastab, müüb oma keha, tapab jne… Tema elul on vaid üks mõte, üks siht ja selleks on uus narkodoos.

Alkohoolikutel on teine suund. Selleks on alkohol ja iga korraga järjest kangem variant.

Ja siis on meil veel töönarkomaanid ja siis on veel need õnnetud armunud…

Uskumatu, mida armastus inimesega teeb. Armastatule andestatakse nii palju. Armastatu ees ollakse kaitsetud…

Aga jätan seekord virisemise vahele… Kirjutan hoopis naistest, kellest on mul kahju, kuid keda ei saa kuidagi aidata. Nimelt on mulle silma jäänud naised, keda kasutatakse ära. Nad on armunud ja nad nii loodavad, et kui nad on kannatlikud, siis see teine pool hakkab ka neid armastama. Või nad usuvad odavaid sõnu ja arvavad, et teine pool armastab. Või nad loevad märke valesti. Võtavad ette “Cosmo”-õpiku, loevad peatükki “Kuidas aru saada, et ta sind armastab” jne… Ja vaatab, et kõik punktid klapivad ja seega ta armastab…

Üks tüdruk tuli õnnetuna tööle. Ütles, et mees jättis ta maha. Sõimas paksuks ja litsiks ja koledaks jne… Ja järgmisel päeval tuli tüdruk tööle ja oli õnnelik. Mees tõi tosin kallist roosi ja palus andeks ja kalli veini ka… Jah, tüdruk andestas poisile.

Teine tüdruk helistab ühele poisile iga päev ja kohati ka mitu korda päevas. Poiss on öelnud sellele tüdrukule, et ta ei armasta seda tüdrukut. Tüdruk olevat ka öelnud, et ei armasta, kuid siiski helistab pidevalt ja lubab end ära tappa jne… Minule tundub selline käitumine (selle tüdruku käitumine) meeleheitlikuna.

Kuhu ma tegelikult tahtsin jõuda… Sõltuvus teisest inimesest või inimestest… Minu arust armastus on sõltuvus teisest inimesest. Minu puhul oli see nii. Ilma elukaaslaseta ma justkui ei elanud. Olin n-ö nukkuvas olekus ja kui ta välja ilmus, siis hakkasin elama ja mõtlema. Kõik mu eesmärgid, soovid ja tegvused käisid koos temaga. Igas mu plaanis oli tema sees ja tema oli ka põhjus, miks oma plaanid ümber teha.

Ma olen kohanud inimesi, kes vahetavad ühe kaaslase välja teise vastu. Kui ma lahku läksin, siis ma võtsin kohe alguses sellise hoiaku, et ma ei hakka kedagi asendama. Ma võtan aega, et üle saada ja alles siis, hakkan vaatama enda kõrvale uut inimest.

Aga tulles tagasi nende inimeste juurde, kes asendavad ühe kallima teisega. Nad lähevad lahku ja juba homme või nädala pärast on neil uus… See tundub mulle nii sarnane selle narkomaani käitumisega või elulaadiga. Elu suhtest suhteni.

Mõni on sõltuvuses sellest n-ö “liblikatundest kõhus”. Temal on palju lühikesi suhteid ja ta pole võimeline püsivas suhtes olema…

On ka “teiste arvamuse” sõltuvus. Pean silmas neid inimesi, kellele on ülioluline, mida sõbrad arvavad või mida sõbrannad arvavad. Nad valivad mehe ka vastavalt sõbranna arvamusele. Või siis selleks, et sõbranna kadedaks teha. Minu meelest äärmiselt vale argument sellise valiku puhul. Aga noh-jah… eks inimesed on erinevad.

Tegelikult on meie ümber palju sõltuvusi. Mõne tagajärg võib tunduda positiivne, ühiskonna seisukohast ongi positiivne, nt töönarkomaan (SKP tõuseb, majanduskasvab…) ja mõnede sõltuvuste küüsis olevad inimesed teevad ühiskonnale kahju, nt nakromaanid ja alkohoolikud.

Ühiskonna tähelepanu ongi pööratud neile negatiivseid tagajärgi tekitavatele sõltlastele. Kuid need teised… need suhtesõltlased, töönarkomaanid, “liblikatunde” sõltlased, nemad vaadaku ise, kuidas nad hakkma saavad. Kui nad ise-end aidata ega abipaluda ei oska, siis elavad nad terve elu oma sõltuvusega.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>