Bussis kuulsin

Sõitsin bussiga, ühes peatuses tulid peale 9. või 12. klassi lõpetanud inimesed (piduriides). Neiud (tibid) arutasid omavahel, et mida edasi teha. Kõlama jäi sõna “nagu”. See on vist uuema aja trend (mulle on ka see parasiit külge jäänud ja ma püüan selle kasutamist vältida). Teine asi, mis on kõlama jäänud on “ma mõtlen, et..”. Ma ise kasutan ka seda. Kust need parasiidid on tulnud?

See on tõsine haigus, sest see on läinud massidesse ja väga erinevatesse n-ö rühmadesse. Mis kõige hullem, vanale koopa Minnyle on see ka külge jäänud.

Nii huvitav oli noorte juttu kuulata. Kõik oli nii roosa ja äge. “Oh, ma lähen null eelarvega välismaale ja siis hakkan seal tööd otsima ja värki. See on enese proovile panek ja ma olen ikka nii julge, et nii teen.”

Eks ma ise olen ka sama sinisilmne olnud ja olen seda ka nüüd. Aga kui kuulen ja näen seda kõrvalt, siis tundub see sellise “lapse lalinana”. Kuid julge pealehakkamine on hea, see viib edasi. Seega tuult tiibadesse neile ja et nad esimese tagasilanguse ajal oma projektile ja unistusetele kriipsu peale ei tõmbaks.

***

Kunagi Tartus rulluisutamas käies. Sõitsin oma sõidu ära ja läksin bussipeatusesse istuma, et seal rullikud botaste vastu vahetada. Minu kõrvale istus üks mees. Ta nimetas mind poisiks (mul oli kiiver peas ja meiki ka polnud), ma noogutasin. Mulle tundus see naljakas ja ma ei hakanud täpsustama.

See mees oli just kainerist välja saanud, ta ise ütles seda. Ta ütles, et teeb tatoveeringuid. Et talle meedlivad noored inimesed, sest neil on meri põlvini ja neil on alati fun. Ütles, et noortele teeb ta tatoveeringuid poole hinnaga või üldse tasuta (ma mõtlesin, et noor inimene ise ka ei tea, mida ta tahab, et nonde puhul tuleks just anda mõtlemisaega, mitte kohe nahka määrima hakata, aga noh-jah.)

Kui ta ütles, et talle meedivad noored inimesed (ise nägi ta välja 35+), siis ma kohe mõtlesin, et tegemist on perverdiga. Aga pole minu asi hinnanguid anda, võib-olla väljendus oli natuke vale.

Kuhu ma tahtsin jõuda? Tema rääkis “noortel on meri põlvini”, aga see on umbes see, mida ma nimetan naiivsuseks “null eelarvega välismaale, s.o põnev”. Ohtlikkusest ei juttugi. Aga noh-jah…

Aga kui täismees (vanuse poolest 35+ võiks juba olla) tahab olla noorte seltskonnas ja elada noorte elu, siis tundub see mulle natuke veider. Mingist vanusest peaks ju inimesel tekkima vastutus ja n-ö ohu-taju (kogemus). Lapselik ja naiivne maailm on küll tore (ma vahel ka põika sinna), aga seda tuleks teha teadlikult… Ma ei oska end väljendada (kujutan endale ette opponenti, kes ütleb, et iga inimene elab nii nagu ta tahab, pole minu asi siin kommenteerida)…

See noorte naiivsus ja pealehakkamine (“meri põlvini”) jne… on vajalik. See on vajalik nt start-up‘de puhul, aga sellesse faasi ei saa jääda ju igaveseks. See peaks olema üks etapp elus ja mingil hetkel tuleks edasi liikuda, areneda… Vahel võib-olla sellest faasist n-ö läbi astuda (meenutada, aega veeta)… (Aga mitte jäädagi sellesse faasi.)

Midagi alkoholi-laadset. Noores eas proovid, võib-olla natuke kuritarvitad, saad kogemusi ja hiljem mõnikord õhtuti võtad või seltskonnas võtad, aga selle tarbimine ja kuritarvitamine väheneb… Öeldakse, et “mõistus tuli koju”. Olen kuulnud seda väljendit mõnelt “nooruses olin suur pidutseja” tüüpi inimese käest, kes on muutunud (nt “nüüd olen ma mõistlik, pere-inimene” tüübiks).

***

Mu mõte oli vist see, et noores eas ollakse selles “meri on põlvini” faasis (s.o üks arengu etapp). Hiljem, kui inimene saab täiskasvanuks (oleneb inimesest, kes kuna), siis ta kasutab juba teadlikult seda “meri on põlvini” faasi. See ei ole eesmärk (kuhu jõuda), vaid see on vahend, kuidas eemärgini jõuda (nt et vältida negatiivseid mõtteid ja ideede blokeeringuid (neid “ma ei saa”, “ma ei oska”, “see ebaõnnestub kindlasti” jne)).

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>