Muutusteta

Sattusin sellise artikli peale.

http://maailm.postimees.ee/3285425/hiroshimast-eluga-paasenud-said-paranduseks-kaasa-tosised-toved

Ühes kirjandis mainisin vist seda katastroofi.

***

Ema rääkis, et üks töökaaslane ja tema mees osalesid ühes heategevusprogrammis, mille käigus toodi Tšernopõli (1986. aasta aprillis, õnnetus juhtus siis, lapsed toodi üsna äsja (käesoleval aastal, 2015)) katastraafi üle elanud lapsed Taani. Neid sõidutati mootorrattaga ja anti süüa ning riideid. Muidugi, mis lapsed nad enam on… Noh-jah.

Ema rääkis, et need lapsed ei julgenud toitu teist korda võtta. Ja kui toitu võtsid, siis peitsid seda põue ja voodi alla. Lastele püüti öelda, et homme tuuakse ka süüa. Aga jah…

Ema rääkis, et seal piirkonnas toimus evakueerimine ja inimesed pidid maha jätma kõik. Et neil polnud riideid, süüa… Mitte midagi. Varsti saab katastroogist juba 30 aastat, aga neil pole ikka riideid ega midagi.

Vaatasin, et seal Hiroshimal juba elatakse. Jaapanis on kitsas, aga… See katastroof toimus juba 70 aastat tagasi.

Lugesin (eelnevalt esitatud) artiklit. Seal oli välja toodud, et kahju on otsene ja haigestimine vähki (halvaloomulisse vähki) on nende inimeste seas suur 2/3 haigestuvad. Tundus, et asi on kindel ja olukord on hull.

Arusaamatuks jääb, et kas tõesti nüüd on see piirkond ohutu või kas seal piirkonnas on vähemalt hoiatus või mis seal toimub…

Samas Tšernobõlis elu ei ole. Nii palju kui ma youtubest selle kohta vaatasin, siis sain aru, et sinna tehakse ekskursioone, aga inimesed peavad olema kaitseülikondades ja gaasimaskides.

Samas loodus seal kasvas. Selles mõttes, et umbrohtu oli ja võsa kasvas… Loomade kohta ma ei tea.

Lugesin… ühest artiklist või ühe raamatu katkendit… Eesti (toona NSV või Venemaa) sõdurite mälestused, nende, kes sinna koristama saadeti. Üks oli öelnud, et sinna jõudes tekkis õud, sest linnulaulu polnud. Haud vaikus oli. Inimesi ka polnud.

Olen kuulnud ka, et nad oleksid pidanud joodi jooma või joodiga end määrima, siis poleks kahjustused nii suured olnud. St need sõdurid. Nad olid ilma varustuseta ja pidid pinnast ümber keerama…

Kohati oli jäänud mulje, et see Tšernobül polnud ikka nii hull nagu võiks arvata. Aga siis jälle kuulen, et hävitus oli suur, et inimesed senimaani haiged (nt need lapsed, kes toodi Taani ekskursioonile).

***

Trükkisin google mapsi Tšernobõl ja tundub, et seal on ka sõidetud ja seal ka elatakse.

https://et.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1ornob%C3%B5li_katastroof

See Tšernobõl oli Ukraina aladel (näitab Kiievi oblastit). Ja Valgevenele lähedal… Põnev.

Mina sündisin samal aastal. Ma mõtlesin, et kas ma sain kiiritada.

Ma ei olegi aru saanud, kui ohtlik see kiiritusega tolm oli. Kusagilt olen kuulnud, et Rootsis on üks piirkond, mis sai seda kiirituse tolmuvihma või tolmu ja seal sündisid puudega lapsed. Tundub, et oli ikka ohtlik asi küll.

Eesti oli vist lähemal, seega, kas Eestis ka saadi kiiritada? Kas see tekitas ka siin kahjustusi (v.a need, kes seal kohapeal “koristamas” käisid).

***

Kas tuumapommi ja tuumaelektrijaama kiiritav materjal on erinev? Mis asi see üldse on? Mis aine? Minu teada kasutatakse tuumaelektrijaamades uraani (keemiline element nr 92). https://et.wikipedia.org/wiki/Uraan

Aga mu teadmised on väga pinnapealsed ja lünklikud.

***

Need katastroofid ja mõjud… see on nii põnev. Aga ma arvan, et mina küll tervet pilti kokku ei suuda panna. Ma tüdineks enne ära. Äkki ma leian inimese, kes on selle kõik kokku pannud. Need katastroofid ja nende mõjud. Erinevused ja sarnasused jne…

***

Aga endast ka. Kõik “hullult” tahavad teada minust. :D

Päriselt ma arvan, et ei taha. Aga ma ise tahan kirjutada.

Jooksma ma täna ei läinud. Magasin kaua. Kasulik pole ma ka täna olnud.

Eile lihvisin seina. Ema ütles, et hästi tehtud. Võisin ajalehe ise seina panna, aga ta ütles, et paneksin väiksemad tükid. Siis ütles, et teeks koos, et ta ka aitaks, siis läheb kiiresti. Ja nüüd ma vist jätan selle tegemata. Teeme siis koos. Kuigi kui ma üksi teeksin, siis saaks koos juba tapeeti panna… Aga noh… Nätuke on vaja veel keerulist soojustust teha (seda ma ei oska, pole veel teinud). Siis on värvimise tööd ja lage tuleks ka panna, aga seda tööd meie ei tee, seda teeb ema sõber.

Kassil lasen nüüd vabalt joosta. Läheb välja siis, kui ta tahab ja tuleb kuna tahab. Täna ta kuritavitas minu usaldust ja kadus peaaegu kaheks tunniks. Aga ma veel ei hakanud tema vabadust piirama.

Ta püüab end puhtaks teha. Ta avastas, et väljas on väga must ja putukad ning talle see ei meeldi.

Ta väsis ära ja magab. Koju jõudis siis hingeldas. Ta on mul natuke paksuke ja vist pidi kellegi eest jooksma. Haavu ma ei näinud.

Loodan, et kõik läheb hästi ja et temaga ei juhtu midagi. Siin kaks kassi on. Olen aias silmanud, aga… Vast nad ei kohtu.

Keelt pole ma täna üldse õppinud… Kohutav lohe olen.

***

Sain oma Eesti mobiilinumbri arve. Ma pole seda veel kinni pannud. Kummaline asi on juhtunud. Kui ma kaardi oma telefoni panen, siis Taani mobiilivõrk hakkab tasulisi sõnumaid saatma. Ja üks kord on telefon ka netti läinud. Arve väga hull polnud, aga natuke üle 6 euro oli. Ma lootsin, et on 3 eurot.

Järgmine kuu panen vist Eesti numbri kinni… Ma ei tea, mõtlen veel.

***

Ma püüan FB-d vältida. Täna oli ühel kunagisel töökaaslasel sünnipäev. Saatsin talle õnnitlused (ainuke kontakt on FB). Ja esimene asi, mida ma nägin oli see, et R on koos ühe naise ja ühe mehega kusagil välismaal (Donau jõe ääres). Mingi romantiline värk. Oletan, et tema naine ja siis mõni sõber? … Ma ei tea.

Ma ei saa aru, miks ma seda pidin nägema. Mul on seal nii palju korteri kuulutusi, kes otsib, kes pakub ja mina suudan sisse logida just selleks hetkeks, kui see teave ees on… Ma ei suutnud, piilusin seda naist. On jah peenike nagu kont (R-le meeldib), aga nägu polnud suurem asi ja selline väga stiili-beib ka ei tundunud olevat. Kartsin hullemat. Kartsin, et ta sai endale eduka (noore) Jennifer Anistoni välimusega naise. Aga ei.. :D

Natuke pahandas mind see, et mina teen nina tatine tema äriplaani. Saadan talle ära. Ja vastust ei midagi. Isegi mitte “tänan”. Noh, ta tänas juba ette ära, aga… Tegelt, ta ju ei teadnud, et ma siis saadan ja ta on koos naisega ja südamed lendasid, mida ma õige tahan. Vana ja kõdunev Minny, kes pages Taani kopitama… Noh… Miks mind üldse meeles pidada. Mõttetu inimene.. :D

***

Aga see mõttetu Minny püüab natukenegi kasulik olla. Nõusid on pesta. Siis on üks visiitkaart. Tuleb uurida, mis asutusega tegu ja miks ma sinna pean minema ja mida seal tegema.

Siis veel oleks vaja keelt õppida. Õhtul koeraga jalutada…

Septembris peaksin ma natukenegi tööd tegema. Muidu tuleb küll masendus. Vanamutt ja tööd polegi teinud. :D Kaua ma olen kulukas koduloom. :D Hakkan ukselt-uksele käima ja tööd küsima. :D “Tere. Ma vaatan, et teil on siin üsna must. Ma võin ära koristada. … DKK tund.” :D

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

2 kommentaari postitusele Muutusteta

  1. äärelinna rohutirts kirjutab:

    Tšernõbõlist ma rean, et kardeti kohutavalt, et tuul tuleb Eesti peale, aga siis hõisati, et”tuul pöördus ja voog läheb Rootsi”.Varsti kirjutati,et sammal tõmbab radioaktiivsest tuulest kõige hullemini külge ja et seeni ei tohiks süüa .Siis tulid uudised, et Skandinaavias surevad põdrad,kuna söövad seda sammalt.Mu meheõel jäi laps sündimata selle katastroofi pärast, ei hakanud riskima…

    • Avatar minny minny kirjutab:

      See radioaktiivsus on ikkagi väga ohtlik. Arvasin, et natuke ohtlik ja pikemaajaliselt (aastatega ilmnevad tagajärjed).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>