Ega ma midagi ei kirjuta

Minu suur mure ja hirm. Kokkuvõte: intresside alandamine ja raha juurdetrükk (dollarite juurde trükkimine) ei ole majandust elavdanud. Minu jaoks oli väga põnev lugemine. Joonistatakse uut raha, suured ettevõtted laenavad odavat raha ja ostavad oma aktsiaid. (Nende aktsiate nõudlus kasvab, aktsiahind tõuseb, ettevõtte väärtus suureneb. Jah, seaduslikult nii lihtsalt toimida ei saa, aga… Suurtel ettevõtetel on head juristid.). : http://arileht.delfi.ee/news/uudised/majandusteadlane-ulemaailmne-majanduskriis-on-moodapaasmatu?id=73918061

Nüüd eelnev jutt maakeeli. Riik joonistab raha juurde. Suured poisid võtavad selle endale. Seejärel suured poisid ostavad väiksemate poiste käest … õhku/väärtust… :D Jälle läks keeruliseks…

Vanasti osteti asju. Andsid raha ja vastu said mingi asja. Aga nüüd… Nüüd kaubeldakse bittide, mingite andmete, mingi virtuaalse arvuga… See, mis praegu finantsturgudel toimub on … seda on raske seletada.

Kaubeldakse virtuaalse kullaga (kaevandused müüvad prognoositud kulda, ehk kulda, misa neil veel pole, aga 20 aasta jooksul loodavad selle välja kaevata. Aga kui pankrotti lähevad vahepeal, siis… Noh, need kulla ostjad pühivad oma kullast suu puhtaks.

Siis on need aktsiad. Need suured poisid tõstavad kunstlikult oma ettevõtete väärtust (nende tehingutega, laenavad raha ja ostavad oma aktsiaid). (Mõned ettevõtted on ka pankrotti läinud, sest on selle laenamisega liiale läinud.) paberil, arvutiekraanil ettevõtte väärtus suureneb. Kasumid on ka jõhrad, sest kui nad aktsia ostavad, siis on see odav ja pakkumise vähenemisel muutub nõudlus proportsionaalselt suuremaks ja aktsia hind hakkab suurenema. Hinnatakse aktsia ümber, kuid reaalselt sellel turul keegi neid aktsiaid osta ei taha. Võib-olla paar üksikut tehingut, aga… Turg on jahe…

See on keeruline teema, ma ei hooma ise ka kogu seda värki… Seetõttu ma nii segaselt kirjutangi…

Aga mure on mul küll. Mina olen vanamoodne inimene ja mulle pole üldse meeldinud need ainetud objektid: “kasum”, “immateriaalne vara”, “firmaväärtus- godwill“, “kasutusväärtus” jne… Mina tahan omatavaid asju katsuda ja oma lattu panna. Olen teinud ka väikse erandi, nt plastik-raha ma aktsepteerin (st raha pangakontol, kuigi pisteliselt ikka kontrollin, et kas see ikka on seal.)

Mina näen seda praegust olukorda (eesotsas USA-s) nii, et mängitakse virtuaalsete arvudega mängu, kuid sinna mängu pistetakse päris raha. See päris raha ei saa ju ära kaduda. Jah… Vaesemateni see raha ei jõua, seega… Minule tundub (ma pole kontrollinud), et see raha settib rikaste kontol ja kaotab/hakkab kaotama oma väärtust. Või selle rahaga makstakse oma laenusid ja võlgasid. (See raha läheb pankadele. Kui pank pankrotistub, siis kulub see n-ö algselt juurde trükitud raha kohtus ja kaeakse jälle võlgasid.)

Võlgase/laenude katmine on huvitav tehing. Annad raha ära, aga reaalselt midagi vastu ei saanud. (Maksad minevikus kulutatud hüvede eest.) Annad raha ja mõtled, kuidas sa kaks aastat tagasi ilusa autoga sõitsid või ilusaid naisi/mehi pruukisid või midagi… Aga reaalselt täna jääd mingi summa võrra vaesemaks, aga füüsiliselt midagi ei saa (suure tõenäosusega oled juba need hüved/naudingud ka unustanud).

Võlgade tasumine, võlgade tasumine… Teen ülisuure lihtsustuse. Raha voolab Hiinasse (kõige suurem laenuandja või üks suuremaid). Kujutate nüüd ette, Euroopa ja USA jookseb rahast tühjaks ja Hiina hakkab varsti dollari rohelisest paberist maju ehitama, sest neil pole sellega nagu midagi teha.

Väga huvitav artikkel (majandus-huvilisele). Euroopas (Euroopa Liidus) on asi halb. Kokkuvõte: intresside alandamine (eurode juurde trükkimine), et majadnust elavdada, kuid see pole vilja kandnud. http://arvamus.postimees.ee/3613905/peeter-koppel-ettevaatust-majanduse-kallale-lasti-tundmatu-loom

Ja see minu Tallinn. Noh, eks see ole natuke poliitiline sõda. Aga mina näen, et jutus on iva. Olen ka arvamusel, et Tallinna juhtimisel ei vaadata eriti kaugemasse tulevikkus. (Nagu ka Eesti riigi juhtimisel). http://tallinncity.postimees.ee/3614125/reformierakond-savisaare-aastatepikkused-tegematajatmised-on-aeglustanud-linna-arengut

***

Oh, pagan. Kell on jälle miljon. Koeraga välja ja siis magama. Homme on vaja kooli minna.

Rubriigid: Määratlemata, Minny majandusnurk. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>