Elust ja olust Taanimaal

Eile võtsin kätte ja vedasin end raamatukokku ja tõin mõned raamatud koju. Täpsemalt neli raamatut, millest ühte olen ma juba lugenud. Oh mind lühi-aju küll! :D

Hea raamatu sain. Mõnus on lugeda ja nii taanlaslik, kusjuures tegevus toimub siin lähistel, ka Thistedist on juttu. :D (Ma olen selles linnas käinud.)

Igatahes… Taanis on viisakas inimesi külla kutsuda ja sisse kutsuda ja teed või kohvi pakkuda. See on viisakus, seega inimesed teevad seda, isegi, kui nad tegelikult ei tahaks neid inimesi sisse lubada. :D Ja need teised inimesed teevad ka seda, sest see on viisakas. Seega üsna sageli istutakse hambad ristis laua taga ja kulistatakse kohvi/teed alla ning tehakse head nägu ja püütakse olamatut vestlust üleval hoida. :D

Mina olen ilgelt mats. Mina ei kutsu kedagi kuhugi ja hoidun ise ka küllaminekutest. :D Mul on veel kõvasti arenemisruumi.

Taanis sõbrannatakse ka ebemeedivate inimestega. Noh, vahel tundub mõni inimene eemaletõukav. Kõikidega ei sobi ju kokku. Mina näiteks ei salli silmakirjalikke inimesi (mis on taanlase üheks tunnusjooneks, nemad nimetavad seda viisakuseks, teatud osas see ongi, aga…).

Kirjutan täpsemalt. Ma ei salli seda, kui inimene ütleb, et talle ei meeldi üldse söömisüritused tööl ja kui on koosolek, siis on ta esimene, kes teeb ettepaneku mingi ühisöömine korraldada. Midagi sellist. Aga Taanis on see tavaline, et inimesed räägid nelja silma all ühte juttu ja avalikult teist juttu, kusjuures ei saagi aru, et mida ta siis tegelikult mõtleb.

Eestis hoitakse lihtsalt eemale sellistest inimestest, kellega ei klapi. Mina olen ka seda harrastanu, aga siin Taanis on vastupidi. Siin poetakse ja sõbrannatatakse selliste inimestega. Mõnes mõttes on ju tore, sest võib-olla see n-ö ebameeldiv inimene on tegelikult tore, teda tuleks lihtsalt rohkem tundma õppida. Aga teinekord on see üsna raske taluda.

Teine asi, mis on nii taanlaslik on see otsekohasus. Ei, otsekohasus pole õige sõna. Ma ei leia head sõna selle kirjeldamiseks. Igatahes… Siin maakohas vähemalt, tullakse ja küsitakse kohe perekonna kohta. Kas mees on? Kas lapsi on? Miks pole? Kui juhuslikult mingi vastassoost inimesega koos oled (istud kõrvuti või nii), siis võidakse kohe küsida, et kaua te koos olete olnud ja kas olete abielus jne… Ja siis need inimesed punastavad ja ütlevad, et tegelikult on nad juhuslikult kõrvuti või midagi… Eestis oleks see ebaviisakas. Meil püütakse ikka läbi lillede oma uudishimu rahuldada. :D

Koolis tuleb mul üsna sageli kuulata monoloogi, et 30-aastaselt lapse saamine ja abiellumine jne on ikka nii hilja ja see on üheks suureks probleemiks Taanis. :D Ma ei tea, kas ma mäletan õigesti, aga ma nagu mäletan, et siin plaaniti mingi kampaania teha noortele, et nad seksiksid rohkem ja saaksid lapsi jne… :D

Ema rääkis, et üks töökaaslane (meessoost) rääkis tööl sellest, mida ta oma naisega telefonis rääkis. Naine on päris Venemaalt või kusagilt. Naine läks oma vähi-haiget ema vaatama ja nüüd nad räägivad telefonis… Ja siis kantakse tööl see kõik ette. Ma täpselt ei tea, millest räägiti. Aga nii see pidavatki siin Taanis olema. Minu ema oli natuke häiritud, tema jaoks olevat olnud liiga palju infot. S ütles, et tema küll ei tahaks, et keegi sellise jutu edasi räägiks (noh, kui tema oleks see naine olnud ja telefonis rääkinud). :D Aga minule kõlab see nagu pidu, mulle pikantne teiste eraeluline info väga meeldib. :D

Muidugi taanlased räägivad väga palju söögist ja pidevalt on ühissöömised. Ükskord korraldati kotlettide valmistamise võistlus, ühtegi osalejat ei registreerunud, kuid kirjutati, et sellegi poolest toimub ühisöömine. Ehk siis, ürituse põhialus kadus ära, aga üritus toimus ikka. Midagi sellist, et toimub jooksuvõistlus, keegi ei osale, aga ühissöömine toimub ikka. :D

Aga jooksmine on siin püha. Statistika järgi jookseb 30% taanielanikkonnast. Ma püüan ka seda statistikat toetada. Ma ka vahel jooksen, aga mitte avalikel üritustel. Ma isegi ei tea, kas jooksuüritused on tasulised (nagu Eestis) ja ma ei tea, kui kallid need on. Kas vaesele on taskukohased või mitte. Tean vaid, et siin kannavad ka harrastajad profiriietust. On näha, et inimene aastas paar korda jookseb, ei kulgeb, aga proffiriided ja varustus on seljas (jalas). Seega mina oma kartuli-vao-vahe-riietusega olen natuke naljakas seal tee-ääres. Vanad kulunud tossud, numbrivõrra suured ja laiaks veninud. :D Tald ka täiesti kulunud. Õnneks on mul jooksujope, see näitab, et ma tegelen väikest viisi tervise-spordiga. :D

Hetkel mul rohkem taanlaste veidraid eripärasid ei meenu. Taani keeles ei julge ma nii julgelt küll oma arvamust avaldada. Võib-olla kunagi kirjutan ka taani keeles, aga siis läbi lilleda ja poen. Noh, kirjutan, et kui supper toredad ja lahked jne taanlased on. :D

Taanlased arvavad endast väga hästi. Kõike kõige ägedam rahvus. :D Mind pole see veel häirima hakanud. Mina naeratan ja ütlen “jah, nii see on”. Kuid tegelikult ma alati seda ei mõtle. :D Olen ka juba silmakirjalikuks muutunud. Ei, mina olen viisakas. :D :D

***

Lisan siia veel oma pikatoimelisuse ka. Noh, kunagi ühest kommentaarist lugesin soovitust tutvusmisportaali kaudu taanlasest kavaleri või sõpru otsida. :D Ma ei hakka seda otsima, sest see võis olla aasta tagasi. :D Noh, nüüd olen ma oma mõttega nii kaugele jõudnud. Praegu veel arutlen, kas Tinder või Okcupid (uuesti, kui ma saan seda teha, kusagil oli, et kui konto ära kustutan, siis uuesti seda teha ei saa).

Loen seda armastuslugu ja mõtlen, et äkki mul ka veab. :D Leiaks ma taanlastest sõbrad. Hakkan juba ära manduma siin. :D

Jah… mõte sai otsa. Seega järgmiste kirjutamisteni.

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

3 kommentaari postitusele Elust ja olust Taanimaal

  1. Avatar minny minny kirjutab:

    Kas ma kirjutan Tinder valesti? Ma olen äpu. Ma ei leia isegi seda õiget Tinderit üles. :D Jääb vist tutvumata. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>