Teate, kui kohutav asi minuga juhtus…

Ma sain aru, kui loll ma olen. Jah, ma olen nii rumal, et vaju või häbi pärast maa alla…

Ma tean, et suurest õppimisest ja meeletust tempost jäi mul puudu maksundusest (see praktilisem pool), omahinnakujundus ja laenud (just see pärismaailm, mitte see õpikutarkus). Oma hinded sain kätte ja hindeskaala on lai, 2 on ka hinne ja ülikoolis on see ok hinne… Noh-jah.. koolid lõpetatud, aga…

Ma loen ja koolist tean, et annuiteetlaen on kindla tagasimaksega laen. Pankade kodulehtedelt loen ka, et tagasimakse on kindel ja see EI MUUTU. Päriselus ma nägin, et see muutub küll ja kuidas veel muutub. Raamatupidaja peab kajastama intressi ja põhiosa eraldi moel. Ja iga aasta tuleb kanda üks osa pikaajalist laenu lühiajaliseks. Ja kui pangast küsida maksegraafikut, siis nad tahavad selle eest raha saada ja päris palju veel (aga üldiselt väikeste ettevõtete omanikud graafikut ei jaga, nad viskavad selle minema, sest raamatupidamisega tegeleb ju keegi teine või see teenus ostetakse sisse). Mille kuradima alusel ma siis selle kande teen. Tavaliselt selliste väikeste ettevõtete puhul tehakse umbes, mingi kanne. Üks suur susser ja vusser, aga mina tahaks asjast aru saada ja õigesti teha.

Niisiis… Miks tagasimakse summa muutub? Sest intressimäär muutub? Miks intressimäär muutub? Sest tavaliselt kasutakse EURIBOR-i ja see muutub. Kui tagasimakse summa ei muutuks intressimäära muutumise tõttu, siis (kui intressimäär on suurenenud) avastaks inimene viimasel maksmise päeval, et laenujääk polegi null ja päris suur jääk on seal.

Mul on vaid üks küsimus. Miks pangad valetavad või varjavad infot? Miks nad korrutavad ühte vana tõde (annuiteet on… ja siis toovad mingi õpiku näite), aga seda kõige olulisemat nad ei räägi. Nad ei too näidet, et kui intressimäär muutub, kuidas see mõjutab minu maksegraafikut.

Koolis me ka sellest ei rääkinud. Et kui annuiteetlaenu intressimäär muutub, kuidas see mõjutab maksegraafikut. Eks see ole juba kokkulepete küsimus, kuidas ma selle muutuva intressi kinni maksan, kas kohe või kunagi tulevikus.

Mu ema tahab, et ma tema laenu üle vaataksin. Küsisin lepingut, aga seda tal pole. Ütleb, et pank ei andnud, et see kõik on elektrooniline ja internetipangas kusagil vist on, aga ei tea kus…

Ma olen seda vältinud, sest ma ei saa asjast aru. Selle teema selgeks saamine võtab aega. peaksin natuke pangas töötama, siis vast hakkaksin mõistma, aga kes see mind sinna panka võtab. :)

Siin Taanis saab eraisik võtta laenu, kuid saab ka võlakirja kirjutada… Noh, see ei ole laen, vaid on võlakirja-moodi asi. Pank vist kogub mingi hulga inimesi kokku ja siis vahendab kollektiiv võlakirja…

Palun andeks nende ees, kes arvasid, et ma olen tark. Ei ole… Ma olen rumal, kole… jne… Masendus, mis muud… :) Oli seda siis nüüd vaja… :)

Olen pead murdnud, et mida ma valesti tegin, et RT minuga enam kohtuda ei taha. Mis mul viga on? Miks mind ei taheta? Ja nüüd olen ma veel rumal ka. :)

Täna (ja üldse viimasel ajal) tunnen ma end emotsionaalselt nii halvasti. Istun suures mustas augus… Ainus, mis mind veel natukenegi liikuma tõmabab on see lootus (unistus paremast tulevikust). Ma loodan ja arvan, et varsti hakkab jälle paremini minema.

“Õnn tuleb minu õule. Õnn sõidab minu väravast sisse, otse minu õuele.” :D

Rubriigid: Määratlemata. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Üks kommentaar postitusele Teate, kui kohutav asi minuga juhtus…

  1. äärelinna rohutirts kirjutab:

    Aga mina sain alles siit teda, et annuiteetlaen on kindla tagasimaksega laen …!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>