I want to live, not just be alive

http://public.fotki.com/kairikipper/elu-hiinas/

27. september

Rubriigid: Maailma avastamas — 27. sept 2013 @ 09:03

Ja ongi septembri lõpp peaaegu käes. Need temperatuurid kõiguvad siin ikka tohutult. Oli kõrvetav kuumus, mis järsult kukkus, siis sama järsult jälle kõrgustesse tõusis ja nüüd on jälle madal periood. Kui üleeile oli 32 kraadi, siis täna kõigest 20. Mõtlete küll, et mis see 20 kraadi nüüd siis halb ilm on, aga siin tunnetab neid kraade vägagi teistmoodi ja siin on 20 kraadi palju külmem kui eesti 20 kraadi. Kui läksin tööle nii nagu alati, et triiksärk ja pintsak-kostüüm, siis nii oli väljas juba tõesti külm olla ja pean vist ikkagi siin ka juba kevad-sügis mantli välja otsima.  Eestis 20 kraadiga seda ilmselt vaja veel ei oleks.

Eelmisel nädalal ostsime endale hiina populaarsest internetipoest Taobaost omajagu asju. Ikka muidugi ainult vajalikke asju, oleks tahtnud kuhjade kaupa sealt endale riideid kokku osta, kuid tuleb ju arvestada siiski kohvrite suurusega ja mitte üle pingutada. Sealt on võimalik osta nii kalleid kui odavaid asju, ning kuna nende kvaliteet on nii kui nii kaheldava tasemega, siis tundus mõistlik pigem osta odavat jama kui kallist jama :D Nastja on sealt juba väga palju asju ostnud ja oma saagiga vägagi rahul. Meil aga on sattunud paras pettumuste rida.  Kõik asjad pole veel kohale jõudnud, iga päev nüüd vaikselt jälle tuleb midagi. Üks asi oli saadetud vale suurus, teine asi oli õmblusest katki, kolmas asi oli küll numbri järgi õige suurus, kuid seljas liiga suur jne. Eks tuleb vist ikka nõustuda faktiga, et saad ikkagi täpselt seda mille eest maksad.

Hotellis toimub praegu korralik rahvaste liikumine. Meie pole sugugi ainsad, kes praegu varsti ära lähevad. Meil on restoranis hotelli erinevate osakondade direktorite nimekri, kes meil tasuta söömas võivad käia. Eile lugesin huvipärast üle, et kui mitu direktorit seal nimekirjas on siin töötanud sellest ajast alates kui mina alustaisin. Ja usu või mitte, aga nendest 17 nimest, on ainult 2 inimest siin üle aasta aja töötanud!  Ja ka nendest kahest on üks praeguseks hotelli siseselt osakonda vahetanud. Seda on ikka päris palju! Selle ühe aasta jooksul on ka restoranis juba 2 korda peakokk vahetunud. Eile just oli praegusel peakokal viimane päev ja tänasest on juba uus. Restoraniga ei saa ikka tõesti kõik korras olla, kui ühe aasta jooksul juba kolmas peakokk siin koha sisse võttis.  Olen kuulnud, et nüüd kavatsevad väga paljud kokad ära minna. Nii meie restoranist, kui ka Dining Centreist. Nii et päris õigel hetkel läheme minema.

Kui mingile tähtsale kohale jälle uus inimene tuleb, siis on tal muidugi vaja hakata kohe ümberkorraldusi tegema, et näidata, et tema seal olemisega muutuvad asjad paremaks. Meie uus Food & Beverage osakonnd direktor on ehe näide sellest, kuidas muuta hästi palju asju, ilma et sellest mingiti kasu oleks. Näiteks buffee toitute asetuse korraldas ümber niimoodi, mis teeb asjad eelnevast ebamugavamaks. Kõik magustoidud , mida on päris palju buffees, kuhjas ühele väiksele alale, kus pole ruumi isegi tõsteriistade jaoks. Jäätise kapi kõrval on laua sisse ehitatud jäätisekulbi nõu, kuhu jookseb koguaeg vett peale, nii et see vesi on seal nõus koguaeg puhas. Tema aga nüüd keelas selle kasutamise ära ja pani otse jäätisekapi ette lihtsalt ühe klaaskausi jäätisekulbi jaoks, mistõttu see vesi on seal peale igat jäätisevõtmist sogane ja seda tuleb iga natukese aja tagant vahetada. Miks teha asju lihtsalt kui saab ka raskemini! See on vaid üks pisike näide sellest kuidas lihtsalt tühja koha pealt muudetakse asjad halvemaks,lihtsalt selleks, et midagi muuta. Näiteks on meil saalis suur kontsertklaver, mis lihtsalt seisab kaunistusena. Sellel klaveril on ka isemängiv mehhanism küljes ja uus direktor käsib, et bufee ajal peab see klaver töötama. Klaver on meil aga katki, seal sees on ainult 1 lugu, miskipärast ei ole võimalik ( või ei osata) sinna lugusid juurde panna  ja isegi see 1 lugu ei korda ennast ise, vaid iga 3 min tagant peab seda jälle sisselülitama. Minu meelest on täiesti absurd, et seda klaverit peab töös hoidma, kui seal ainult 1 lugu on, igale kliendile, kes on seal rohkem kui 10 min istunud hakkab see ju pinda käima. Mis mõte siis sellel on.  Aga tema käsib, siis peab nii olema.  Selleks , et restoranil hakkaks paremini minema on vaja rohkem kliente, hoopis sellele tuleks oma energia suunata, mitte pisiasjadele nagu klaver või jäätisekulp, see ei too ühtegi klienti juurde ja ka olemasolevate jaoks kuidagi olukorda paremkas ei muuda.

Ka köögist on omajagu absurdseid näiteid tuua. Näiteks Mikko räägib, et sealne asjade kiletamine on täiesti ebanormaalsel tasemel. Muidugi on hea, et nad kiletavad ja sildistavad asju, aga tihti on see lihtsalt naeruväärne. Nimelt peavad nad kõik asjad nende originaalpakendist kööginõudsesse ümbervalama ja ära kiletama. Tihti aga on originaalpakend ju disainitud nii, et selles püsib konkreetne toode kõige paremini värske. See neid ei huvita, neil on ju reegel, et tuleb nii teha, ega siis keegi enam midagi mõtlema ei hakka. Näiteks köögikoor on ise korrektses pakendis, mis hoiab seda värsena, nemad aga peavad selle plekist marmiitnõusse ümber kallama ja kile peale panema. Plekknõus läheb see koor palju kiiremini pahaks, kui originaalpakis. Üks parimaid näiteid loogilise mõtlemise puudumisest on friikartulite ümber pakendamine. need võetakse jällegi korralikust õhukindlast pakendist välja, kallatakse suurde plastikkorvi (mis on AUKUDEGA külgedelt) ja siis tõmmatakse sinna kile peale. nagu halloo, mis kasu on kilest, kui korvi küljed on aukudega!  Mikko võttis sügavkülmast vaakumpakendis suitsukana ja pani külmkappi sulama. Kohe tuldi kurjalt sinna kallale, et nii ei tohi panna, ta peab selle vaakumpakendist välja võtma, panema kaussi ja kilega üle tõmbama. Kujutan ette, et see ajab närvi küll, kui ise tead, et nii vaakumpakendis säilivad ta omadused kõige paremini ja nüüd tullakse sind õpetama, nagu sina oleksid mingi lollike ja kästakse midagi sellist teha, mida ise tead, et on halvem variant. Samuti kiletatakse ka munasid, juustupakke ( mis on ise juba kile sees) ja igasugu muid selliseid asju, mille kiletamise peale ise ei tuleks.

Aga ärge ometi nüüd valesti arvake, et meil seetõttu köögis piinlikult puhas kõik on , oh ei. Mikkole jooksis täna köögis näiteks rott jala peale :D

Oh, neid pisiasju siin on nii palju nii palju. Üksikult võibolla tunduvad tühised asjad, aga uskuge mind, kui igapäev siin selliste pisikeste totrustega kokku puutuda, siis peavad ikka raudsed närvid olema.

Mul tuli meelde veel üks nali hiinlaste geograafia teadmiste kohta.  See, et keegi Eestist midagi ei tea pole muidugi midagi üllatavat,  aga see kui nende jaoks eksisteeribki peale Hiina veel vaid Jaapan, Venemaa ja Ameerika on juba pisut imelik küll. See ungari poiss kes siin vahepeal oli rääkis kuidas tema koguaeg pidi kõigile seletame, et kus kohas see ungari ikkagi asub.  Ega seegi iseeneest imelik pole, aga hiinlaste geograafia teadmiste juures on väga rakse lihtsalt sellist asja seletada. Ta ütles, et nende kahekõned möödusid üldiselt sedasi: ” Where are you from?” “Hungary”. ” oo, okay”. ” Do you know this country?” ” Yes, it is in America?” . ” No, it is in Europe.” ” Ooo, Okay”. “Do you know where is Europe?” ” Yes, in America!”. Ja kui tal lõpuks siis villant sai ja teatas, et ” Actually, America is in Hungary.” Siis lõpuks kostus heakskiitev mõmin, nüüd oli asi neile selge. :D

Kommentaarid puuduvad »

Pole veel kommentaare.

Selle postituse kommentaaride RSS-voog. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Rea- ja lõiguvahetused on automaatsed, e-postiaadresse ei näidata, HTML on lubatud: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>