I want to live, not just be alive

http://public.fotki.com/kairikipper/elu-hiinas/

22. veebruar

Rubriigid: Maailma avastamas — 22. veebr 2013 @ 10:23

Eile avastasin enda jaoks jälle midagu uut hiinlaste kohta. Iseenesest oleksin võinud sellest juba ammu teadlik olla, aga polnud otseselt selle peale mõelnud. Nimelt hiinlastel on iga aasta erineval päeval sünnipäev. Sellest olin ma teadlik, et nende uue aasta tähistamine on meie kalendri järgi liikuv püha. Näiteks see aasta algas nende uus aasta 10. veebruaril, eelmisel aastal aga 23. jaanuaril. Ja sellest päevast hakatakse nende kalendri järgi uut aastat lugema, ehk siis see aasta oli 10. veebruaril esimese kuu esimene päev. Niisiis kui nende kalendri järgi on sünnipäev esimese kuu 6. päeval, siis see aasta oleks see meie kalendri järgi 16. veebruaril, samas kui eelmisel aastal oleks sama inimese sünnipäev olnud 29. jaanuaril. Päris naljakas segapudru. Ma ei teagi kas siis kõik hiinlased peavadki oma sünnipäeva ikka nende enda kuu-kalendri järgi, või on see kuidagi pidi valikuline. Üks töökaaslane eile seletas mulle eile seda nende sünnipäeva süsteemi kuigi  samas igasugused dokumendid, lepingud, viisad,  töögraafikud ja kõik sellised asjad on ikkagi ülemaailmse kalendri järgi. Ja kui ta näitas mulle paberi peal olevat kalendrit, siis seal olid suurelt ülemaailmse kalendri kuupävad ja siis all pisikeselt ka hiina kalendri kuupäevad.

Eile käisin esimest korda hiinas juuksuris. Mikko on juba mitu korda käinud, aga mina veel ei olnud.  Mul oli juuksevärv välja kasvanud ja niisiis otsustasin seda uuendama minna. Ma olen vist juba maininud, et siin on iga nurga peal juuksurisalongid ja juuksurid on valdavalt ainult noored poisid. Alguses oli küll natuke hirmus tunne, et ei tea millisena ma sealt lõpuks välja jalutan, sest näis, et see kes minuga tegeles ei olnud just kirkamate killast. Ma seletasin, et tahan juukseid värvida, et igalt poolt oleks ühtlane, et praegu on ülevalt pisut heledam kui alt ja sellest saadi kenasti aru. Samas kui ta minuga niisama juttu tegi, siis muuhulgas küsis mult, et mis värvi mul loomulik juuksevärv on, et ta teab, et välismaalastel on tihti blondid juuksed, et kas mul on ka tegelikult. Ja siis ma küll mõtlesin, et kuidas on võimalik sellist asja küsida….ise on juuksur ja värvib mu juuste väljakasvu ja samas küsib, et kas olen tegelikult blond. No tore!  Teiseks oli ta ka paras rahmeldis. Mulle pandi küll kaitse riie ümber, kuid see oli nagu keep, ainult külgedel ja selja taga. Ja niisiis õnnestus tal lausa kahel korral mulle korralik värvilärakas sülle tilgutada.  Õnneks oli aga lõpptulemus kõigest hoolimata korralik ja ilus, nii et lõppkokkuvõtteks jäin ikkagi väga rahule.  Kogu see protsess võttis päris korralikult aega, nii et ma jõudsin seal veel mõningaid tähelepanekuid teha ja eesti salongidega võrrelda. Esiteks oli iga tooli ees laual arvuti ekraan, kust pandi kliendile meelelahutuseks film mängima. Sain  nautida üpriski omapärast hiina ja ameerika koostöös valminud filmi, kus vägagi üleloomulike võimetega hiinlasest superkangelane  tegutses tänapäeva Ameerikas. Teiseks siis kogu oma seal oleku aja üritasin välja mõelda, mis otstarve on minu kohal rippuval seadeldisel. Ei mõelnud välja. Aga see on igas salongis, tänavalt paistab juba silma.  Kolmas erinevus oli juuste pesemis tool. Õigemini Eestis on tegu tooliga, siin aga ….ei teagi kuidas seda nimetada. Olid nagu mingid matid, kuhu otsa tuli ronida ja ennast pikali visata. Mõtlesin, et ehk ainult selles juuksuris on nii, aga Mikko ütles, et igas salongis kus ta siin käinud on, on toimunud juuksepesus pikali, mitte istudes. Ja veel pean mainima, et seal oli jubehirmus külm. See on küll igalpool siin nii, nad ju ei kasut kütet. Aga siiski on see minu jaoks imelik, kui juuksurisse minnes on nii külm, et ükski klient ei võta endalt isegi jopet seljast ja muidugi ja juuksuripoisid ise kannavad tööd tehes pakse sulejopesid.

Ilm iseenesest on küll üpris okei, täna oli näiteks 14 kraadi….aga siseruumides on veel külmem kui õues. Järgmisel nädalal peaks ilmateate järgi juba 24 kraadi tulema. Ei jõu ära oodata,  et lõpuks tõeliselt soojaks läheks. Ma tean, et minust on siin päris totter vinguda,  Eestis ju sellel ajal hoopis palju palju külmem.  Aga lihtsalt kui tulime siia, siis teadsin, et see on palju rohkem lõunas ja niisiis ootan ma kannatamatult, millal siin ükskord see ilm soojamaa mõõdu välja annaks.

 

1 kommentaar »

  1. Mari-Liis Must:

    Selle värkstükiga seal laes peaks saama lokke teha :D Vähemalt pildi järgi arvaks nii ….järgmine kord küsi!

Selle postituse kommentaaride RSS-voog. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Rea- ja lõiguvahetused on automaatsed, e-postiaadresse ei näidata, HTML on lubatud: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>