kartulipüree- Kartulipüree valmistamiseks keeda kartulid, püreeri need pudruks, lisa või ja kuum piim.
praekartul-keeta kartul pehmeks ning hiljem pannile panna praadima
poissmehekartul-kartulid ära pesta ning koorida siis panna kuumale pannile viilutatud kartul ja praadida kuni valmimiseni.
friikartul-Lõika kooritud kartulid kangideks (kuivata majapidamispaberi vahel).
Aja õli kuumaks. Pane kartulid kuuma õli sisse ja küpseta, kuni need muutuvad kuldpruuniks. Lõpus maitsesta soola ja pipraga.
kartulikroketid-Kartulid peenestada riivides või läbi pressi surudes, lisada või, munad, maitseained ja umbes 1/2 klaasi riivsaia. Reguleerida tainast riivsaiaga, see peab olema pehme, kuid vormitav. Vormida pöidlapikkused silindrid, veeretada riivsaias või enne klopitud munavalges ja seejärel riivsaias. Praadida rohkes tulises õlis kuldkollaseks.
kartulikotletid-Riivi kooritud kartulid ja porgandid, aja koos sibula, küüsalaugu ja singiga läbi hakklihamasina või peenesta köögikombainis. Lisa lahtiklopitud monad, jahu ning sega korralikult läbi. Maitsesta. Aja pann kuumaks, tõsta lusikaga tainas pannile küpsema.
prantsuse kartul-Puhasta köögiviljad, haki sibul ja küüslauk. Kuumuta hakitud sibul ja küüslauk suuremal pannil õlis klaasjaks. Lisa purustatud tomatid, vesi, pruun suhkur, sool ja pipar. Lase keema tõusta. Lisa väikesed kartulid. Keeda tasasel tulel kaane all 15 minutit, kuni kartulid on pehmed. Puista peale kapparid, oliivid ning hakitud petersell. Sobib nii linnuliha, mereandide kui ka liharoa juurde.
Ameerikapärane kartulisalat:
Lõika toored kartulid paksemateks viiludeks ning keeda soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Vala suuremasse kaussi sibul, lisa veidi tahenenud kartulid ja leige kanapuljong.
Tõsta eraldi kaussi salatipõhi, puljongis maitsestunud, kuid üleliigsest vedelikust kurnatud kartulid, krõbedaks praetud peekonikuubikud, kurgitükid, hakitud muna ja viilutatud seller. Sega soovi korral majoneesiga. Kui armastad äkilisemat salatit, maitsesta soolaga.
värske kartuli salat:
Suurele taldrikule säti salatilehed, nende peale kartuliviilud, kurgiribad, lastevorstiribad, osa hapukoorekastmest, rediseviilud, tomatiribad, munaviilud, jälle hapukoorekaste. Kaunista punase sibula, muna ja tilliga.
hakk-kotletid praekartuliga:
Vahel tekib igaühel igatsus kotlettide ja praekartuli, meie emade-vanaemade tavapärase toidu järele. Siin kasutatud kartulimaitseaine annab kotletitainale uue maitsenüansi, kuid selle asemel võid lisada ka muud meelepärast kodus leiduvat maitsesegu.