I want to live, not just be alive

http://public.fotki.com/kairikipper/elu-hiinas/

2.juuni

Rubriigid: Maailma avastamas — 2. juuni 2013 @ 02:17

Hehee, täna nägin laiskust täiesti omaette tasemel. Nimelt üks teenindaja tööjuures teatas mulle, et täna on ta 14h tööl, tehes 6 lisa tundi. Ma uurisin, et miks siis nii ja ta teatas, et ta ei taha oma pausi ajal ühikasse minna, kuna buss ei sõida täna ja ilm on liiga kuum. Niisiis selle pärast, et jumala eest enda liigutamist vältida eelistab ta lisa tunde teha :D

Täna hommikul tööle jalutades nägin üht muinasjutulist stseeni, mis ideaalseima ettekujutluse järgi on traditsiooniliselt hiinalik. Tihti näeb varahommikuti ja hilisõhtuti taijid praktiseerivaid vanakesi, mis on äärmiselt tore vaatepilt. Täna hommikul nägin ma aga luigelausujat :) Jalutasin tööle ja meie tiigi kaldal terrassil jalutas vana mees puhudes üht eriskummalist pambusest pikka vilepilli. Selle sume ja maheda kõlaga meloodia  pani luiged samal toonil kaasa laulma. See oli üks selliseid hetki, mil unustad ära ennast ümbritseva reaalsuse  jutkui vaataks kõrvalt kaadrit hoopis mingist filmist.

Siis aga saab see hetk läbi ja jälle on tagasi räuskav ja rögastav tegelikkus. Eile hommikul kell 7 sai pool tundi kuulata koridor jubedal kriiskaval häälel karjudes telefoniga rääkimist. See oli nii väljakannatamatult vastik, ma olin veel pooleldi unemaailmas ja kohe sugugi ei meeldinud see läbilõikav hommikutervitus. Uskumatu kuidas neil ikka mitte mingisugust teistega arvestamist ei ole. Ma usun, et Eestis oleks sellise lärmi peale iga korteri uks sel korrusel paotunud, ja kurjustav sõimuvaling talle osaks langenud, et lasku inimestel magada. Ma ei saa aru, kas siin siis tõesti kedagi ei häirigi see, kui karjumine hommikul kell 7 üles äratab.

Võiks ju arvata, et kuna hiinlased üksteise otsas pead jalad koos elavad, siis võiks ju olla vähe rohkem arenenud see teistega arvestamise soon ja privaatsuse hindamine, kuid otse vastupidi. Ja näib, et neil lausa puudubki igasugune arusaam privaatsusest ja selle võimaluse korral ei oskagi nad seda üldse kasutada. Näiteks meie uued naabrid ei suvatse isegi enda korteri ust kinni panna. Eile oli lausa telliskivi pandud seda pärani hoidma , nii et kõik said osa seal oleva paarikese omavahelisest tülist ja pilgu heita diivanil hommikumantli väel ajalehte lugevale vanamehele. Minusugusele konservatiivsele lääneinimesele selline pilt peale ei lähe.

Samuti ei sobi mulle üldsegi nende laste kasvatamise stiil. Või õigemini siis nende mittekasvatamine. Kui üldiselt juba isegi see , kui restoranis on üks või kaks lastega lauda, tekitab parajalt lärmi ja lagastamist, siis  eilne lastekaitsepäeva õhtusöögi buffee oli  ikka täielik hullumaja. Inimesi oli pisut alla 200 ja vähemalt 50 neist olid lapsed…kui mitte rohkem. Ja oi kui palju kisa, lärmi ja jooksmist seal oli. Eks muidugi selline asi on teenindavale personalile igal maal paras katsumus, sest lapsed on ikkagi lapsed. Aga no tõesti, kui laste söötmine näeb nii välja, et ema jookseb kausi ja lusikaga mööda restorani oma võsukesel järel ja meelitab teda ampsukesi võtma ei ole just päris normaalne pilt. Meil on restoranis ka uhke kontsertklaver ja muidugi mõista ei jäänud ka see puutumata. Ja need lapsed, kes seda ise ei avastanud, siis oli lausa emasid, kes ise oma kullakallikese sinna taha istuma tõstsid, et nood siis klimberdada ja rusikatega vastu klahve lüüa saaks, ema samal ajal õnnelikult plaksutades ja pildistades pealt vaatamas justkui tegu oleks pisikese Mozartiga. Kas tõesti ei leita, et selline asi ei ole restoranis, kus peale nende on veel väga palju inimsi, just kõige sobilikum tegevus. Samuti oli ka meie Manager geenius, et lastele kingiks jagatud kommide, maskide, autokeste seas anti igaühele ka läbilõikavad heli tegev vile ning plastmassist plaksutavad käed, mis rikastasid laste poolt tehtud niigi liiga hullumeelset lärmi.

 

PS: Kaisake Kaisake, õnne sulle nii suure kuhjaga, et ei jõua äragi kulutada!

1 kommentaar »

  1. kaisa:

    Aitäh Kairi! Katsu seal siis ellu jääda!

Selle postituse kommentaaride RSS-voog. TrackBack URI

Lisa kommentaar

Rea- ja lõiguvahetused on automaatsed, e-postiaadresse ei näidata, HTML on lubatud: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>