KerttuAed

Kategooriad
Arhiiv
Lillepeenra rajamine
Kirjutas kerttu, 6 May, 2012   

MÕTTED ENNE TEOSTUST

Tahan maja ette lillepeenart, aga ei tea kuhu ning millise suuruse ja kujuga teha. Tahaks sellist loomulikku ovaalse kujuga. Tahan sinna panna erineva kõrgusega lilli. Taga või keskel pool suuremad ja ette poole tulevad järjest madalamad. Tahan panna nii püsikuid kui ka suvelilli ja ka selliseid, millest hiljem kasu oleks nagu näiteks kummel või punane päevakübar. Lilled, mis mul sinna paneks oleksid on: gladiool, punane päevakübar (100), must magun, kõrge pruudisõlg, ogane ämblik (90), lõvilõug (80), aedaster, daalia, lavendel, parkjuur, lilltubakas (60), öölevkoi (50), hiina nelk (30), vilt, raudürt, petuunia (25) ning madal peiulill (20). Sulgudes taga siis taimekõrgused.

 

Olen mitu nädalat oma pead vaevanud kuhu ja millist teha. Natuke on kahju ka murust ja sellest, et seda ilusat aega on nii vähe. Ja kui ma pean vaatama 9 kuud maja ees mingit mullaauku, siis see mulle ka väga ei meeldi. Kardan ka seda, et ei oska sinna valida õigeid lilli, sest ei tea ju nende õitsemisaegu. Olgu pakkide peal on kirjas küll midagi, aga see kuidas nad reaalselt õitsevad ju ei tea. Sellise peenra kombineerimine, mis koguaeg õitseks tundub ka keeruline. Muidugi võib lillepoodidest pidevalt õitsvaid taimi juurde osta, aga see pole ka see. Esimesel aastal on see muidugi paratamatu.

 

TEOSTUS

Eile läksin välja ja mõtlesin, et kaua ma mõtlen, hakkan tegutsema – tuleb mis tuleb. Kõigepealt, siis voolikuga piirjooned paikka.

 

Siis murumättad välja, kõigepealt ääred ja siis sisu.

 

 

 

Siis peenrapiire paikka.

 

 

Peenrapiire ostsin Elva kodupoest, esimese rulli ostsin täishinnaga 7,9 – hiljem tuli soodukas ja siis oli hind 4,79.

 

 

Peenar korras, muld sees, kanakakaga väetatud – enne taimi.

 

Aga nüüd on taimedega see, et mis ma ennem mõtlesin, et ainult lilled ja, et ees madalamad taga ja keskel kõrgemad – ei läinud päris nii. Panin ikkagi taimed suhteliselt suvaliselt. Esiteks istustasin ma sinna peenra keskele kadaka. Siis panin veel ronimispuki, mida mööda on hea ronida lillhernel ja dekoratiivkõrvitsatel.

 

 

Maha sain pandud daaliad, gladioolid, kummel, kõrge pruudisõlg, must magun ja aedaster. Natuke panin ühte äärde ka iiriseid ja nartsisse. Vist sai ikka suur peenar, sest ei olnudki väga sinna midagi maha panna. Lisan seemnepakidest pildid.

 

 

 

 

Gladioolid ostsin Elva Säästumarketist hinnaga 1,99. Kummel ja magun seemnemaailmas hindadega 0,49 ja 0,59. Istutasin veel äärde ka mõned võõrasemad, mis otsin Elva Rosmariinist hinnaga 0,7.-

Panin maha ka kaks kollast roosi, mis ostsin Elva Maximast hinnaga 1,99.-

 

Lõpptulemus sai selline:

 

Lisan veel pilte, kui midagi üles tuleb ja ilusamaks läheb.



Kommenteeri



«     »