KerttuAed

Kategooriad
Arhiiv
Punapeet
Kirjutas kerttu, 6 February, 2013   

Punapeet Boltardy

http://seemnemaailm.ee/index.php?CID=12


 

 

Siledad juurviljad ja stabiilne saak. Varavalmiv. Tõusmetest saagikoristuseni 75-100 päeva. Ümar, keskmise suurusega, viljaliha tumepunane, ilma heledate ringideta. Juurvili 160-360 g. Heade maitseomadustega. Vastupidav ennakõidumisele. Sobib värskelt tarbimiseks ja säilitamiseks. Külvieelseks töötlemiseks ja pealtväetamiseks soovitatakse looduslikku väetist.
* Kõige lihtsam seemnete ettevalmistus – leotada soojas vees (48-50 kraadi) 20-30 minutit. Peale protseduuri on nad vaja kohe jahutada, hoida 2-3 minutit külmas vees ja kuivatada. Enne seemnete külvamist, nende paksu koore pärast (punapeet, spinat, sibul) ja eetriliste õlide pärast petresell, porgand), tuleb hoida ööpäev vees; kurgi, kabatšoki, tomati, kapsa, salati- mitte vähem kui 12 tundi; herne ja aedoa seemneid tuleb algul 2 tundi vees hoida, siis kuivatada ja 3 tunni pärast uuesti 2 tunniks vette panna. Seemneid niisutada madalas nõus. Leotada neid toasoojas madalas vees või parem marlitükil. Tähtis on, et veekogus sobiks niisutavate seemnete mahuga. Niisiis, kurgil ja kapsal peab vett olema kaks korda rohkem kui seemneid; porgandil, petersellil, pastinaagil, salatil, hernel, oal- erinev veetase; tomatil ja sibulal- 20-30% vähem kui seemneid. Perioodiliselt võetakse seemned veest välja, et anda neile hapniku. Iga 4-5 tunni tagant vahetatakse vett. Seemnete leotuse ks ei kasutata mitte ainult vett, vaid ka lahjasid mikroelemendi lahuseid: boorat ja molübeeni. Seemned külvatakse soojal ajal ja niiskesse mulda. Kui ilm on kehv, säilitatakse seemneid külmikus või lastakse idanema kuni ilmuvad üksikud valged idud niiskele paberile.



Kommenteeri



«     »